Loading

Yaratıcılığınızı Geliştirecek 5 Teknik

şemsiye

Mesleğimiz her ne olursa olsun hepimiz yaşadığımız dünyada farklı olmak ve başarı kapılarını açmak daha yenilikçi ve yaratıcı olmak istiyoruz. Birçoğumuz yaratıcılık özelliğinin doğuştan geldiğini düşünse de yaratıcılık herhangi bir beceri gibi öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

İşte size bunun için 5 yöntem öneriyoruz…

Beyninizin iki tarafını da kullanın

Beyninin sol tarafını kullanan insanların daha analitik, sağ tarafını kullanan insanların daha yaratıcı oldukları söylemlerine kulak asmayın. Gerçek yaratıcı beyin beynin her iki tarafının kullanılmasıdır. Yaratıcı fikirler akla ve mantığa ters düşmemelidir.

Roger W. Sperry bölünmüş beyin çalışması ile ünlü bir nöropsikologdur ve bu çalışmaları ile Nobel ödülü almıştır. Bu çalışmalara göre uzamsal akıl yürütme ve güzelliğin takdir edilmesi gibi bazı etkinliklerin beynin sağ hemisferini, analitik düşünme ve dil gibi etkinliklerin beyninin sol hemisferini uyardığını ortaya koymuştur. Bu davranışa örnek olarak yazı yazarken veya diş fırçalarken baskın olmayan elinizi kullanabilirsiniz. Saatinizi kolunuza ters takarak veya telefonunuzu ters çevirerek bakamak size farklı bakış açıları kazandıracaktır.

Bilgi dağarcığınızı geliştirin

Düşünen ve sürekli aktif beyin bilgi akışı ister. Sürekli öğrenmeye kendimizi açık tutarak yeni kavram ve düşüncelere kendimizi açık hale getirmeliyiz. Merak duygumuzu canlı tutmalı, sorgulamaya açık olmalıyız. Farklı alanlarda geniş bilgi dağarcığına sahip olmak yeni fikirler oluşturmanın alt yapısını oluşturacaktır.

Edindiğiniz bilgileri pekiştirin

Yaratıcı olmak edindiğiniz bilgileri iyice pekiştirmekten geçer. Öğrendiğiniz bir konuyu içselleştirmeniz kendi vizyonunuzda şekillendirmeniz ve kendi fikirlerinizle bütünleştirmeniz gerekir. Farklı alanlarda edindiğiniz bilgi birikiminizi sürekli pekiştirmek size yeni fikirler yaratmanın alt yapısını oluşturacaktır.

Mola verin

Hepimizin problemi çözmekte zorlandığı, zihnimizin gereksiz anlamsız noktalara saplandığı zamanlar olmuştur. Yapılan çalışmalara göre doğal eğilimimiz, çözmeye zorlandığımız konular üzerinde düşünmeye devam etmektir. Böyle durumlarda kendimizi bir çıkmazda buluruz. İşte böylesi durumlarda sık sık mola vererek konudan uzaklaşmak sağlıklı düşünmek için gerekli bir eylemdir. Mola zamanı belirlemek, arada eylem değiştirmek ve başka bir işle meşgul olup tekrar ana işe dönmek yaratıcılığınız üzerinde olumlu etki sağlayacaktır.

Hayal gücünüzü geliştirin

Yaratıcılığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz en iyi şey çocukluğunuza geri dönmektir. Çocukluk dönemindeki doğal hayal gücü ve yaratıcılığınızı tekrar hatırlamanızdır. Zihninizin o döneme geri dönmesine, oradaki heyecanı yaşamasına ve yüzlerce fikri kullanmasına izin verin. Hayal kurmak için kendinize zaman ayırın. Yaratıcı, dengeli ve tüm olasılıklara açık bir zihin ile yaratıcılık yeteneğinizde beraberinde gelişecektir.

MEHMET İŞGÜZAR
Yazar / 4 Yazı / 4,6K Okunma

1991 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünden mezun olmuştur. 1998 yılında Yüksek Lisans Eğitimini Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlamış ve Bilim Uzmanı unvanı almıştır. 2011 yılından sonra Koçluk üzerine çalışmalara başlamış bu konuda ilk olarak 2012- 2015 yılları arası NLPAT Ankara’dan Practitioner ve Master Practitioner eğitimlerini tamamlamıştır. 2015-2017 yılları arası İCF( Uluslar arası Koçluk Federasyonu) onaylı ACTP eğitimlerini tamamlamıştır.  Mart 2017’de ICF’e üye olmuş ve 12/06/2017 İCF ACC – 23/07/ 2019 itibariyle PCC   sertifikalı Koç olma unvanını almıştır.  Mehmet halen Yaşam Koçluğu- İlişki Koçluğu- Öğrenci Koçluğu- Yönetici Koçluğu ve Takım Koçluğu alanlarında bireysel ve kurumsal çalışmalar yapmakta ve farklı programlarla eğitimler düzenlemektedir.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST