Loading

Bilinçaltı Zihnimizi Nasıl Kullanırız?

dijital beyin

Bir şeyi ilk kez yapmaya çalıştığınız anları hatırlıyor musunuz? Bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, yazmak gibi.

Tüm bu beceriler birbirinden çok farklı olmasına rağmen,her biri benzer bir döngüden geçer. İlk deneyimimizde hemen hepsinde başarısız oluruz, utanırız. Ancak bir süre sonra becerilerimiz düzelmeye başlar.

Hareketler gittikçe doğallaşır. Sanki uzun süredir yapıyormuşçasına hiç tereddüt etmeden yaparız.

İşte bu bilinçaltının gücüdür. Her otomatik hareket bu bilinç altı kuvvet tarafından yönlendirilir ve insan davranışını yönlendirir. 

Bilinçaltı Zihni Nedir?

Bilinçaltı zihnini doğru şekilde kullanmak için öncellikle ne olduğunu bilmemiz gerekir. Bilinçaltımızın iş başında olduğunun her zaman farkında değiliz, sık sık görmezden geliriz. 

Bilinçaltı zihin, gerçekte, üç aşamalı bir zihin modelinin ikinci aşamasıdır. Bu model ünlü Avusturyalı psikolog Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Freud bu 3 seviyeyi şu şekilde tanımlamıştır;

Bilinçli -İlk seviye: Farkındalığımızdaki tüm düşünce ve eylemlerimizi tanımlar. Örneğin; koku, dokunma ve işitme duyumuzdur.

Bilinçaltı - İkinci seviye: Bunlar bizim tepkilerimiz ve otomatik eylemlerimizdir. Örnek olarak araba kullanmak. Onu nasıl açacağınızı, süreceğinizi, durduracağınızı düşünmeden otomatik olarak yaptığımız davranışlardır.

Bilinçsiz - Üçüncü seviye: Bu, sahip olduğumuz tüm geçmiş olayları ve anıları tanımlar.  Örnek olarak, bebekken her şeyi hatırlamak veya söylediğimiz ilk kelimeyi hatırlamak.

Bu zihinlerin hepsi birbirine bağlıdır. Belirli durumlarda davranışımızı nasıl etkilediğine dair bir şey söylemek zor. 

Bilinçaltı Zihni Günlük Yaşamda Nasıl Çalışır?

Bilinçaltı zihniniz her zaman arka planda sürekli çalışır. Zihnimiz geçmiş olayları depolar ve bu olayları gerçeği şekillendirmek için kullanır. İnançlardan ve iyi hatıralardan, korkular ve kötü hatıralardan deneyimlediğimiz her şey gerçekliğimizi oluşturur. Bu sayede bilinçaltı zihnimiz bizi yaşamın çeşitli yönlerine doğru hareket ettirebilir.

Bilinçaltımız yalnız düşünemez veya akıl yürütemez. Bilinçli zihninizin istediği her şeye itaat eder. 

Bilinçaltı Zihninizden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Artık bilinçaltı zihninizin ne olduğunu ve ne yaptığını aşağı yukarı kavradığımıza göre, onu geliştirmeye başlayabiliriz.

Bunu dört adımda gerçekleştirebiliriz;

Sormak

Bilinçli zihnimizin ve bilinçaltımızın birbirine bağlı olduğunu hiç unutmayın. Bilinçli zihnimizi bir tohum ve bilinçaltımızı bir bahçe gibi düşünün. Ne zaman bir düşüncemiz veya arzumuz olursa bir tohum ekmiş oluruz ve bilinçaltımız onu büyütmeye başlar.

Hayatta ne istiyorsunuz? Hangi hedeflere ulaşmak istiyorsunuz? İyimser biri misiniz? Yoksa sürekli bir şeylerden şikayet ediyor musunuz?

Tüm düşüncelerimiz hayallerimizi şekillendirir ve eylemlerimizi oluşturur. Bunun için sormaktan korkmayın, aynı zamanda heyecan, sevinç ve barışçıl düşüncelerle olumlu hisler yaratın.

İnanmak

Bunun anlamı, günden güne olumlu bir motivasyon halinde olmanızdır. Başarısızlık veya aksilik olmayacağını inkar etmemektir. Daha sert virajlı bir yola rağmen nihai hedefinize ulaşabileceğinize inancınızı kaybetmemenizdir.

Bu adım, planınıza tamamen sadık kalmanızı ve sizi sürekli motive edeceğine inanmanızı gerektirir.

Harekete Geçmek

İnançla birlikte hareket eder. Sonuçta, sormak ve inanmak sizi ilerletecek şeyler değildir. Hayattaki her şeyde olduğu gibi bir momentum yaratmalısınız.

Harekete geçmekte talebinizi ve inancınızı beslemesi ile mümkündür. Sormak eylemi, aşağı yukarı bir plan oluşturmak ve inanmak eylemi ise motive etmek içindir.

Alma Eylemi

Son adım almaktır. Alma eylemi ile kastettiğimiz, yolumuza çıkan her şeyi almaya açık olmaktır. Bununla birlikte hayatımıza ve geleceğimize hazır olduğumuzdan emin olmak isteriz. İleride başımıza hangi zorlukların veya fırsatların geldiğini bilemeyebiliriz önemli olan başımıza ne gelirse gelsin bu değişimi sürdürülebilir hale dönüştürmeliyiz.

Bilinçaltı zihnimizin bizi rahat olana doğru itmek için her şeyi yapacağını unutmayın. Almak, kendinize bunun yeni konfor seviyeniz olduğunu söylemenin bir yoludur. Bunu elde etmek için bir yaşam şeklinizden vazgeçmek zorunda olsanız bile.

Sonuç olarak; bilinçaltı zihnimiz arzu ettiğimiz herhangi bir olasılığa yönelme yeteneğine sahiptir. Bu tekniğe sahip olmamız yaşamın her alanında başarısızlığa uğramayacağımız anlamına gelmez. Hayatta yeni başladığımız her şeyde olduğu gibi öğrenmek ve yetenekli olmak zaman alır. Buradaki anahtar pes etmemek ve yılmadan devam etmektir.

 

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 290 Yazı / 416,4K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST