Loading

8 Maddede Problem Çözme Yeteneğini Geliştir

Problemsiz, sorunsuz hayat olur mu? Bu mümkün mü? Değil… Ama problemler ile yüzleşebilmek ve onları daha rahat çözebilmek mümkün.

İşte sana karşılaştığın problemleri daha kolay çözebilmen için 8 öneri:

1) Yüzleş

yuzles

Her şeyden önce problemlerden kaçınmak yerine onları çözmeyi alışkanlık haline getir. Problemlerinle yüzleş ve çoğuna bir çözüm bulabileceğine inan. Ne de olsa inanmak başarmanın yarısıdır. :)

2) Oyun Kur

oyun_kur

Problemleri, heyecan verici zorluklar olarak görmeyi öğren. Bunu bir oyun gibi düşünebilirsin. Bölüm atlamak için engelleri de atlarsın ve sonunda elde ettiğin başarı, seni bir level daha yukarı taşır.

3) Esas Problemi Bul

esas_problem

Mevcut problemi doğru tanımlamaya ve anlamaya çalış. Gerçek problemi tanımladığın anda sonuca giden yolda ilerliyorsun demektir. Gerçek problem çoğunlukla başka bir şekle bürünür. Görünürdeki somut problem, aslında sosyal ya da duygusal bir sorun olabilir.

4) Alternatif Çözümler Üret

alternatif_cozumler_uret

Zihnini problem çözmeye uygun hale getirdiğine göre şimdi mevcut problem ile ilgili birkaç olası çözüm bulmaya çalış, ama çalış… Bu alternatifler üzerinden gideceksin.

5) Artılar ve Eksiler

arti_eksi

Her olasılığın muhtemel sonuçlarını düşünerek, artı ve eksileri tart. En çok artıyı kapan hangisi? İlk önce onu deneyerek başlayabilirsin.

7) Kararların Takibi

kararların_takibi

Seçtiğin çözümü uygulamaya koy ve takip et. Eğer işe yaramazsa, diğer seçeneklerden birisini uygula.

8) Tekrar Eden Problem Tipi

tekrar_eden_problem

Eğer sürekli aynı problemle karşılaşıyorsan, problemin neden ve nasıl ortaya çıktığını değerlendir. Problemi tahmin etmek ve önlemini almak için farklı yollar araştır.

 

6) Farkındalık 

farkindalik

Problem çözerken etkin olduğun veya daha az etkin olduğun durumları bilincinde ol. Aynı hataları tekrarlamamak için bu farkındalığı kullan.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST