Loading

Şans Doğuştan Mı Gelir, Sonradan mı Kazanılır?

İngiliz araştırmacı Psikoloji Profesörü Doktor Richard Wiseman yaptığı araştırmalar sonucu hayata pozitif bakan insanların daha şanslı olduklarını ve kötü şansı yenmenin yollarını açıkladı.

Bir çoğumuz şansın doğuştan kişiye geldiğine inanırız veya ne yaparsak yapalım şansımızı artıramayacağımızı düşünürüz. Çevremizde ki başarılı, zengin, mutlu insanları gördüğümüzde onların son derece şanslı insanlar olduğunu düşünür ve içten içe hayatlarına gıpta ederiz.

İngiliz araştırmacı Psikoloji Profesörü Doktor Richard Wiseman yaptığı araştırmalar sonucu hayata pozitif bakan insanların daha şanslı olduklarını ve kötü şansı yenmenin yollarını açıkladı: "Herkes kendi şansını kendisi yaratıyor."

Prof. Dr. Wiseman'ın Şans Tanımı

sans_tanimi

“Birkaç saniyelik kötü şans, uzun yıllar çabalamak zorunda bırakabilir bizi. Buna karşılık bir anlık iyi şans da, ömür boyu başarıyı ve mutluluğu getirebilir. Şans, olmayacak bir olayı olanaklı hale getirme gücüne sahiptir; yaşam ve ölüm arasındaki, kazanç ve kayıp, mutluluk ve ümitsizlik arasındaki farkı yaratır.” Wiseman, bu fikrinin birçok insana korkutucu geldiğinin de altını çiziyor: “Çünkü insan, geleceğinin kendi kontrolü altında olduğunu düşünmekten hoşlanır!” 

Şanslıyım diyen hep şanslı! 

Wiseman’ın Londra sokaklarında rastgele seçtikleri insanlarla konuşan araştırma ekibi deneklerin %50’ sinin kendilerini şanslı gördüklerini, %14’ ünün kendilerini şanssız gördüklerini ortaya koydular. İlginç olansa kendilerini bir alanda şanslı bulan insanlar diğer alanlarda da şanslı olduklarını düşünüyorlardı. Wiseman, "Araştırmanın diğer sonucunun insanların şansın ya da  şanssızlığın tamamen kader olduğunu düşünmesı" diyor. 

O halde şansımızı nasıl kendimiz yaratıyoruz deneklerin öykülerinden yola çıkarak örneklendirelim. 

Şanslı Lee ve Stephen’in Öyküsü

oyku

Lee, sadece işinde şanslı değil. 25 yıldır mutlu bir evliliği var. Üstelik bir keresinde şansı sayesinde kıl payı ölümden kurtulmuş!

“Yirmi yıldan beri satış ve pazarlama işindeyim. Gösterdiğim performans nedeniyle pek çok terfi ve ödül kazandım, üst düzey görevlere getirildim. Başarımda, şans çok çok büyük rol oynadı. Her zaman doğru zamanda doğru yerde oldum.”

Stephen ise, hayatın kendisine her zaman kötü bir oyun oynadığından yakınanlardan. Londra’da yaşayan 54 yaşındaki Stephen’e bir keresinde kazı kazan kartına büyük ikramiye çıkmış. Ancak bir baskı hatası yüzünden kartın pek çok kere basıldığı ortaya çıkmış ve ikramiyeyi binlerce kişiyle paylaşmak zorunda kalmış!

Stephen, her zaman işlerini yoluna koymakta da zorlanmış, muhasebecisi kendisini dolandırmış ve sonunda iflas etmiş. Ardından da kalp krizi geçirmiş: “Artık ne işim var,ne de param. Bana her zaman bir işin yüzde 101’ini yapmak düşmüştür. Bazen yukarıdakinin bana karşı daha insaflı davranması gerektiğini düşünüyorum. Bundan daha iyisini hakediyorum, fakat sanırım kartlar bu şekilde dağıtılmış.” 

Çok acıklı değil mi? Ama acıklı olan Stephen’in yaşadıkları mı, yoksa hayata bakış açısı mı?

Şanslı ve Şanssız İnsanlar Arasındaki Dört Temel Fark:

sansli_sanssiz

1) Şanslı insanlar daima tesadüflere bağlı fırsatlarla karşılaşıyor. Yaşamlarında çok olumlu etkileri olacak insanlarla tesadüfen tanışıyor ve ilginç fırsatlarla karşılaşıyorlar. Şanssız insanlar ise bu tip deneyimleri çok az yaşıyor.

2) Şanslı insanlar sebebini bilmeden doğru kararlar veriyor. Hangi kararın çıkarlarına olacağını ya da kimin güvenilmez olduğunu bilebiliyorlar. Şanssız insanların kararları ise hep yanlış oluyor, hayal kırıklığı yaratıyor.

3) Şanslı insanların hayalleri sihirli bir değnek değmişcesine bir anda gerçekleşiyor; amaçlarına ulaşıyorlar. Şanssız insanlar için durum yine bunun tam tersi: Hayalleri fanteziden öteye gitmiyor.

4) Şanslı insanlar, şanssızlığı şansa döndürme yeteneğine sahipler. Şanssız insanların böyle bir kabiliyeti yok ve kötü şansları onlara her zaman mutsuzluk ve başarısızlık getiriyor.

Şansın 4 İlkesi:

ilke

1) Tesadüflere bağlı fırsatları çoğalt!
Şanslı insan güçlü bir “şans ağı” inşa eder ve bunu korur.
Şanslı insan hayata daha esnek ve sakin bakar.
Şanslı insan daima yeni deneyimlere açıktır.

2) İç sesini dinle!
Şanslı insan, iç sesini ve sezgilerini kullanarak başarılı kararlar verir.
Şanslı insan, sezgilerini yükseltecek adımlar atar.

3) Geleceğin iyi olacağını düşün!
Şanslı insanın gelecekle ilgili beklentileri, hayallerini gerçekleştirip amaçlarına ulaşmasını sağlar.
Şanslı insan, şansının gelecekte de süreceğini düşünür.
Şanslı insan, başarı olasılığı çok zayıf da olsa amacına ulaşmak için çaba gösterir ve başarısızlığa direnir.
Şanslı insan, başkalarıyla etkileşiminin başarılı olacağı beklentisindedir.

4) Kötü şansı talihe dönüştür!
Şanslı insan, kötü şansını talihe dönüştürme yeteneğine sahiptir.
Şanslı insan, kötü kaderin iyi yanını görür.
Şanslı insan, başına gelen talihsiz bir olayın uzun vadede en iyi şekilde sonuçlanacağına inanır.
Şanslı insan, şanssızlıkların üzerinde durmaz.
Şanslı insan, gelecekte daha fazla talihsizlik yaşamamak için yapıcı adımlar atar.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST