İnsanlar bir firmanın, mümkün olan en iyi hizmeti sunma isteği konusunda şüphe etmeye başlarlarsa kötü konuşmalar da hızla yayılacak ve bu da şirketin itibarına zarar verecektir. Bunun çözümü ise, şirket kültürü içerisine güçlü bir iş ahlakı yerleştirmektir.
Güçlü iş ahlakı, zorluklar ile mücadele ederken çalışanlara gereken dinamizmi katacak ve onları, yapabildiklerinin en iyisini yapmaya itecektir. Peki güçlü bir iş ahlakının 5 temel bileşeni nedir?
1) Profesyonellik
Profesyonel olmak, giyiminden kendini sunma biçimine, başkalarına nasıl davrandığına kadar her adımı içerir. Tutarlı bir kişiliğe sahip olan ve diğerlerine öncülük eden kişiler profesyonel kişilerdir. Problem çözme yetenekleri gelişmiştir. Karşılarına çıkan sorunları görmezden gelmezler. En gergin ve en karmaşık durumlarda bile sakinliklerini koruyabilirler. Nerede nasıl davranacaklarını veya ne konuşacaklarını çok iyi bilirler.
Profesyonellik güçlü bir iş ahlakının diğer tüm unsurlarını kapsayan geniş bir kategoridir. İşlerin ilerlemesi için şirket bünyesinde çalışan insanların profesyonellik düzeyleri bu nedenle son derece önemlidir.
2) Saygılı Olmak
İşler ne kadar yoğun olursa olsun, iş süreleri çalışanları ne kadar baskı altına alırsa alsın, her zaman kararlı ve diplomatik olabilmek gerekir. Bir müşteriye hizmet verirken veya bir iş arkadaşı ile işbirliği içerisindeyken herkesin görüşlerini dinlemek ve bunlara saygı duymak gerekir. Bu durum insanların kişisel değerlerinin yanında, onların profesyonel katkılarına da değer verildiğini gösterir. Kendilerine saygı duyulduğunun farkında olan insanlar, her zaman birlikte iş yapmaya gönüllü olacaklardır.
4) Sorumluluk Almak
İşler hangi noktaya gelirse gelsin, eylemlerin sonuçları için kişisel bir sorumululuk almak gerekir. İşler sıkıştığında bir bahane ile kaçmaya çalışmak iş ahlakına uyan bir davranış olmaz. Kaçmak yerine yapılan hataları kabul etmek ve bu hatalardan ders çıkararak onları birer deneyim olarak kullanmak, aynı hataların tekrar yapılmasını engelleyecektir.
Hem şirketin kurucusu ve yöneticileri hem de diğer çalışanlar, başkalarını suçlamak yerine risk ve sorumluluk alabilen kişiler olmalıdır.
3) Güvenilirlik
Bu belirsiz dünyada, verilen sözlerin tutulması herkes için çok değerlidir ve takdir edilir. İş görüşmelerine zamanında ve hazırlıklı gelmek, çalışmaları programa ve belirlenen bütçeye göre ilerletebilmek güvenilirliği sağlamlaştırır. Bunu çok kez kanıtladığın için artık iş arkadaşların da müşteriler de söylediğin sözlere güvenirler ve işlerin zamanında, planlandığı gibi yürütüleceğinden emin olurlar.
5) Kararlılık
İş kurmak ve bundan para kazanmaya başlamak ne zaman kolay oldu ki? Her zaman engeller çıkacaktır. Bu engeller ne kadar zorlayıcı olursa olsun pes etmemek ve zirveye ulaşana kadar devam etmek gerekir. Zaten başarının anahtarı da bir engele takılıp düşsen bile kalkıp devam edebilmektir.
Bir girişimci olarak yaptığın iş, müşterilerin sorunları çözmeyi, ihtiyaçlarını karşılamayı ve her zaman daha iyi, daha yenilikçi cevaplar ile geri dönüş yapmayı gerektirebilir. Bu süreçte ne kadar ileri gitmen gerekirse gereksin, durmadan devam etmelisin.