Loading

Geceleri mi Daha Üretkensiniz Yoksa Gündüzleri mi?

Üretkenlik uzun süredir tartışılan kavramlardan biri. Bu kavram özellikle de çalışanların veya öğrencilerin çalışmayı tercih ettiği saatler üzerinden sıklıkla ele alınıyor.

Kısıtlanmış mesai saatleri, tüm çalışanların belli bir saatte işte olmasını mecbur kılıyor. Gündüz daha verimli ve üretken olan insanlar zamanla ilgili bir sorun yaşamazken, gece verimli olan insanlar göreceli olarak daha çok sorun yaşıyorlar. Aslında işler bu şekilde olmak zorunda değil. Hem gündüz hem de gece verimli olanları mutlu edebilecek çözümler var.

Biyolojik Saatinize Uygun Olarak Çalışın

Yapılan araştırmalar göre, insanlar farklı biyolojik saatlere sahip olabiliyor. Yani hepimiz sabah 7’de kalkıp işe gitmeye hazır olmak zorunda değiliz. Gündüz verimliliği yüksek insanlar olabildiği gibi geceleri muhteşem işler ortaya koyan insanlar da var. Şirketlerin ise genel verimlilik düzeyini arttırmak için bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktan başka bir seçeneği yok.

İşte bu noktada devreye esnek çalışma saatleri giriyor. Tabii esnek çalışma saatleri derken 8 saatlik mesainin 12 saate çıkmasından bahsetmiyoruz. Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede çalışanların evden çalışmasına da izin veriliyor. Bu şekilde şirkette 4 saat geçiren çalışan evde de 4 saat çalışarak mesaisini tamamlıyor. Evde çalıştığı 4 saat ise gece saatlerinde de olabiliyor. Bu durumda ise şirketlerin ve çalışanların verimliliği önemli ölçüde artıyor.

Baykuşlara Karşı Tavuklar

Kimi insan baykuşlar gibi gece çalışmayı severken, kimileri de tavuklar gibi güne erken başlamayı tercih eder. Bu durum tamamen kişinin biyolojik yapısıyla ilgilidir. Eğer gece çalışmayı seven birini gündüz çalıştırırsanız, istediğiniz verimi elde etme olasılığınız oldukça düşüktür. Kısa bir örnekle neden düşük verim aldığınızı açıklamaya çalışalım.

Bu durumu kablosuz ağın çok zor çektiği bir yerde telefonunuzun ağa bağlanmaya çalışması gibi düşünebilirsiniz. Telefon ağa bağlanmak için çabalar ama gerekli koşullar tam olarak sağlanmadığı için başarısız olur. Aynı durum gece çalışmak isteyen kişiler için de geçerlidir. Gündüz mesai saatleri içerisinde çalışmak için çabalarlar ama optimum koşullar sağlanmadığı için başarısız olurlar. Bu nedenle çalışanların alışkanlıklarını değerlendirerek esnek çalışma programlarına izin vermek şirketlerin verimliliğini önemli ölçüde arttıracaktır.


Kaynak:www.girisimcikafasi.com

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST