Loading

Matematiksel Boyutta, POMODORO TEKNİĞİ ile Çalışma Performansınızı Arttırın

afiş

“Hayatın içinde zaman ile mücadele ettiğimiz kesindir. Zamanı kullanmada sıkıntı duyanlar için ZAMAN düşmandır. Bu problemi ortadan kaldırma konusunda yardımcı olacak ve aynı zamanda uygulaması son derece basit olan bir zaman paketleme yöntemi Pomodoro Tekniğinden bahsetmek istiyorum. “

Bu tekniğin temelinde kısa süreli ve molalı çalışma tekniğiyle verimli çalışma süresini arttırmak yatıyormuş. Hayattaki başarımıza katkısı oldukça fazla olacağına inanıyorum.

Avrupa Ülkesi “İtalya”. Hep merak ederdim. Evet İtalya, benim içim yeri özel ve farklıdır. İtalyanca’yı da öğrenmeye meraklı olduğum, İtalyanca kitaplar okuyup, şarkılar dinlediğim gibi. Hep ilginç teknikler Avrupa’dan ve Amerika’dan geliyor.

Kimisi kendi bildiği çalışma şeklini uyguluyor. Kimisi de farklı teoriler, teknikleri uygulamayı. Aslında benimde günlük planladığım işleri gün içinde yetiştirmekte zorlandığım az olur. Yeni şeyleri merak ettiğimden yakın zamanda denediğim bir tekniği kaleme aldım. Bu arada İtalya’nın yaklaşık her yerini gezdim. İtalyanlar çalışırken, iyi dinlemeyi de severler.

Hem de yaratıcılık güçlerini hep ön planda tutmayı çok iyi biliyorlar.  Ama şimdi bu tekniğin nasıl ortaya çıktığını okuyunca nasıl olur diyebilirsiniz?

İtalyanca domates anlamına gelen Pomodoro tekniği 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. Ne ilginçtir ki; Francesco Cirillo, İtalyan bir öğrenci olduğu ve mutfaktaki zaman sayaçlarından ilham alarak bu tekniği yaratığıdır. Teknikte 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık moladan oluşan 30 dakikalık bir döneme pomodoro denir.

Sürekli tek bir işe yoğunlaşma sorunumuz da bundan nasibini almış durumda oluyor. Odaklanmayı, günlük çalışma ritmimizi kolaylaştıran bir model. Çalışacağınız konuya ve zamana karar verin; verimli çalışmanın keyfini çıkarın. Bu teknikte kazanmanın en etkili yolu, çalışacağınız konuyu anlamak için kaç pomodoronun size yeteceğini belirlemek gerekli.

Pomodoro tekniğinde ideal olan pomodoro süresi için konsantrasyonunuzu iyi ayarlamanız gerekiyor. Yanınızda zamanlayıcı bulundurmayı unutmayın. Çevrenizdekileri uyararak sizi rahatsız etmemelerini istemelisiniz. Haberleşme kanallarına kısa bir süre veda etmeniz gerekecek. Kısa süre veda derken, iş konusunda olanlar için değil, özellikle özel aramalar için olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çalışma planlarınızı haftalık ve aylık olarak değerlendirmeye almanızdır. Düzenli değerlendirme yaparak çalışmaya devam ettiğinizde, zamanı ne kadar iyi yönettiğinizi anlayacaksınız. 

Pomodoro tekniğinin en güzel yanı gün içinde mola süreleri ile birlikte 6 saate kadar çalışmanın keyfini çıkarmak ve o gün içinde planladıklarınızı nasıl kolay bir şekilde bittiğine inanamayacaksınız.  

Normal çalışma tekniklerine göre çok daha az yorgun hissetmenizi sağlayacaktır. İş ve ders çalışma süresinden çok kendinize ayıracağınız zamanın tadına varabilirsiniz. Zamanın kısa değil, uzun olduğunu anlamış olacaksınız.

Tekniği uygularken önce 25 dakikalığına iş veya dersinize odaklanıyorsunuz, iş olduğunda telefon görüşmelerini de bunun içinde sayabiliriz. Sonrasında 5 dakikalık bir mola veriyorsunuz. 1 pomodoro, bu 30 dakikalık sürece denk geliyor. 4 pomodoro yaptığınızda, yarım saatlik bir mola verebiliyorsunuz.

Günde 6-12 arası pomodoro yapmak, ideal sayılıyor. Bu da 3-6 saat arası bir zaman dilimine denk geliyor.

6 pomodoroyu tamamladığınızda günlük hedefe ulaşmış oluyorsunuz. Bunu yaparken de 3 buçuk saatlik sürenin tam 1 saati dinlenerek geçireceksiniz.

Yani bütün günde sadece ve sadece 2 buçuk saat harcayarak, verimli bir çalışmayla işlerinizi halletmeniz mümkün olacak. Canınız istiyorsa veya halletmeniz gereken çok fazla şey varsa, güne bir kaç pomodoro seansı daha ekleyebilecek zaman kalacağına eminim. 

5'er dakikalık molalar da kafanızın yenilenmesini sağlayacak ve sanki yeni başlıyormuş gibi her seansta üst düzeyde odaklanabileceksiniz.

Özetle; kendinize yüklenmeyin, baskılardan kaçının. Beyniniz dinç kaldığını fak edeceksiniz.  Çalışma prensibine sahip bu tekniği, sistemli ve düzenli bir şekilde uygulamaya kararlıysanız, verimlilik seviyeniz arşa çıkacak ve başarı en iyi nokta olacaktır. Daha iyi bir iş- yaşam dengesi kurduğunuzu anlayacaksınız.

 

Müge Oralbay
Standart Üye / 17 Yazı / 19,3K Okunma

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST