Loading

Türkiye’nin ilk Paya Dayalı Kitle Fonlama Kampanyası başladı

test

Sermaye Piyasası Kurulundan lisans alarak Paya Dayalı Kitle Fonlaması sistemini hayata geçiren ilk platform olan fonbulucu.com, ilk kampanyasını yatırımcılarla buluşturdu. Türkiye ’nin ilk Paya Dayalı Kitle Fonlama kampanyası, tarımsal üretim gibi çok önemli bir alanda faaliyet gösteren biyoteknoloji şirketi PromoSEED Biyoteknoloji A.Ş. oldu. Şirketin ‘Akıllı Bakteri Teknolojisi’ adlı kampanyası 60 gün sürecek ve yatırımcılar arz edilen payları alarak şirkete ortak olabilecek. Başlar başlamaz yoğun bir yatırımcı ilgisinin olduğu kampanyanın ilk gününde fonun yüzde 20’si toplandı. 

Türkiye’deki ilk Paya Dayalı Kitle Fonlama kampanyası, fonbulucu.com tarafından başlatıldı. Yeni nesil bir finansal sistem olarak sermayeyi tabana yaymak misyonuyla hayata geçirilen Paya Dayalı Kitle Fonlamasının ilk girişimci şirketi Promoseed Biyoteknoloji A.Ş. olurken, şirketin Akıllı Bakteri Teknolojisi adlı kampanyası platformda fonlanmaya başladı. 300 bin TL’lik fonlamaya ulaşması hedeflenen kampanya, 7 Temmuz 2021 tarihine kadar devam edecek. Kampanyaya yatırım yapmak isteyenler, fonbulucu.com’un online sistemine kolaylıkla üye olarak 1 TL’den başlayan alt limitle diledikleri miktarla girişimden pay alarak ortak olabilecekler.

Biyoteknolojik ürünlerle güçlü ve sürdürülebilir tarım hedefi

2008 yılından bu yana tarım odağında bakteriler üzerinde bilimsel çalışmalar yürüten PromoSEED Biyoteknoloji A.Ş., kendi alanında on yılı aşkın tecrübeye sahip bilim adamları, teknoloji uzmanları ve girişimciler tarafından kurulmuş biyoteknolojik ürünler geliştiren ve üreten üniversite odaklı bir oluşum. Tarım sektöründeki dışa bağımlı yüksek teknolojik ürünleri yerli ve ülkemiz şartlarına uygun olarak üreten şirket, geliştirdiği Akıllı Bakteri Teknolojisi sayesinde tarım girdilerinde ciddi bir azalış sağlamak, üretim ve verimliliği arttırmak için çalışıyor.

 

Faaliyetlerine Erciyes Teknopark’ta devam eden şirketin Bac-OMET ve Bac-IMET olarak iki ana gruba ayrılan ürünleri 10 yılı aşan bilimsel araştırmalar sonucu geliştirildi. Üretim için gerekli tüm izinleri alınan teknolojinin patent başvurusu da tamamlanmış durumda.  Tarımsal üretim verimini yaklaşık yüzde 20 oranında artırabilecek farklı ürünler için Tarım Orman Bakanlığından şu anda 6 ürün için lisans ve tescil belgelerini alarak üretim aşamasına geçen PromoSEED Biyoteknoloji A.Ş.’nin biyoteknolojik ürünleri; bitki büyümesi teşvikine, zararlı böceklerin kontrolüne ve mantar hastalıklarının engellenmesine yardımcı oluyor.

“PromoSEED’in Türkiye tarımının gelişimine katkıda bulunacağına inanıyoruz”

Türkiye’deki Paya Dayalı Kitle Fonlanmasının başlangıç projesinin PromoSEED olmasının asla bir tesadüf olmadığını ve bir tarım projesi olan bu projenin Türkiye’nin geleceğine damga vuracağına inandıklarının altını çizen fonbulucu.com Platformları Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Yıldız, “Ülkemiz tarımının geliştirilmesinde PromoSEED’in çok büyük katkıları olacağını gördük ve Paya Dayalı Kitle Fonlamasının ilk kampanyasını PromoSEED ile yapma kararı aldık. Yakın bir zamanda da bu kararımızın ne kadar doğru olduğuna hep birlikte şahit olacağız” dedi.

fonbulucu.com’un ve ekibinin destekleri ile kampanya hazırlık sürecini tamamladıklarını ve fonlanmaya çıktıklarını belirten PromoSEED CTO’su Orhan Kızılkaya ise Paya Dayalı Kitle Fonlamasının Türkiye’deki ilk kampanyasında var olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Orhan Kızılkaya, “Şirket olarak çok ciddi bir bilimsel altyapımız ve deneyimimiz var. Biyoteknolojik ürünlerimizle laboratuvar sürecinden endüstriyel boyuta geçme aşamasındayız. Tam da bu aşamada ülkemizde tarımsal biyoteknolojinin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen halkımıza ve yatırımcılarımıza şirketimize yatırım yapmaları konusunda davette bulunuyoruz” sözlerini kaydetti.

Paya Dayalı Kitle Fonlaması nedir?

Paya Dayalı Kitle Fonlaması, 5 Aralık 2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan "7061 Sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yasallaştı. 3 Ekim 2019 tarihinde ise Resmî Gazetede Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği yayınlanarak yürürlüğe girdi. Girişimlerini kurmak veya büyütmek için finansman arayan girişimcilerin, banka kredilerine, yüksek finansman maliyetlerine ya da borçlanmalarına gerek kalmadan girişimleri için kaynak bulabilecekleri bir platform olan fonbulucu.com, SPK’ndan 8 Nisan 2021’de aldığı lisans ile Türkiye’de bu yeni nesil fonlama sistemini başlatan ilk platform oldu.

Online olarak gerçekleşen işlemler, fonbulucu.com tarafından hazırlanan kullanımı son derece hızlı ve kolay bir sistemle gerçekleşiyor. Sunulan bu yeni nesil finansman aracından, üretim veya teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimciler yararlanabiliyor. Girişimci ve yatırımcılar, KOBİ’ler, Ar-Ge yapmak isteyenler ve inovasyon geliştiricileri, tüm üreticiler ve teknoloji girişimcileri gibi çok geniş bir kitle sunulan avantajlardan yararlanarak kolayca yatırımcı bulabiliyor.

Girişimlere, borsaya kote olmadan hisseleri karşılığı yatırım alma fırsatı sunan Paya Dayalı Kitle Fonlaması modeli, özellikle erken aşama ve ölçeklenmeye yeni başlayan girişimler için eşsiz fırsatlar sunuyor. Birikimlerini değerlendirmek isteyen “ev tipi yatırımcılardan” daha büyük kurumsal yatırımcılara kadar her ölçekten yatırımcı ise yenilikçi fikirler ve girişimlerden pay alarak geleceğin unicorn’larına şimdiden ve doğru zamanda yatırım yapma şansını yakalıyor.

Paya Dayalı Kitle Fonlaması sisteminde girişimciler için toplanan fonlar, Takasbank tarafından bloke ediliyor. Bu sayede yatırımcıların paraları güvende kalırken işlem sonunda Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) payları yatırımcılar adına kayıt altına alıyor. Kampanyanın gereken fonu toplamada başarısız olması durumunda ise yatırımcılara hiçbir kesinti olmadan ödemeleri iade ediliyor.

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 289 Yazı / 415,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST