Loading

Eleştirel Düşünceyi Geliştirmek İçin 5 Adım

Karar Verirken Nasıl Eleştirel Düşünülür?

ayak

Her gün karar vermemiz gereken konular önümüzde uzun kuyruklar oluşturur. Bu konulardan bazıları ufak tefek ve önemsizdir. Bazılarının ise hayatımız üzerinde büyük etkisi vardır. Örneğin; gündemde herkesin uyguladığı yeni diyet programına katılmalı mıyım, e-postama gelen bu mesaja cevap versem zengin olur muyum? vb.

Her seferinde doğru seçim yapmanın imkansız olduğu kararlar içerisinde boğuluyoruz. Ancak şansımızı yükseltmek için birçok yolumuz var. Özellikle bu konuda etkili olan bir teknik eleştirel düşünmektir.

Eleştirel düşünme, sorunlara yaklaşırken büyük bir dikkatle bir durumun yapısal analizini yapmamızı, onun aleyhimize etki etmesi, manipüle olma gibi sorunların ortaya çıkmasını ve bizim en iyi kararı vermemizi sağlayan bir yaklaşımdır.

Eleştirel Düşünceyi Geliştirmek

Eleştiri kelimesi her ne kadar kulağa hoş gelmese de aslında negatif duygular uyandıran bir kelimedir. Doğru hissettirdiği için bir cevabı seçmekten daha çok eleştirel düşünen bir insan, ulaşılır olan bütün seçenekleri özenli ve inceleme ve eleştiriye tabi tutar. Düzenlemelerinde araçlar kullanarak en kullanışlı ve güvenilir olanlar dışında tüm bilgileri eler. Eleştirel düşünme yaklaşımının birçok yolu vardır. Fakat size birçok sorunun çözümünde yardımcı olacak 5 adımlı bir süreci anlatıyor olacağız.

Sorunu formulize edin

Kısaca gerçekte ne aradığınızı bulun. Kişinin gerçekte ne aradığını bulması sanıldığı kadar kolay ve anlaşılır değildir. Örneğin, önünüze yeni çıkan bir şeyi deneyip denememe konusundaki eleştirel yaklaşımınız diğer faktörlerce engellenebilir. Bilgilerinizi elekten geçirin.

Bilgilerinizi toplayın

Dışarıda sonsuz sayıda bilgi var. Konu hakkında net bir bilgiye sahip olmak size neyin uygun olup olmadığını seçmekte yardımcı olacaktır. Bilgi toplamak, sizi hedefinize ulaştıracak karara doğru yaklaştıracak farklı seçenekleri düşünüp değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Bilgiyi uygulamaya koyun

Bilgiyi uygulamaya koymak için eleştirel sorular sormalısınız. Doğru karar verebilmeniz için bir konu ile ilgili olarak kendinize şu şekilde sorular sorun; ‘’ Şu an hangi fikir geçerliliğini koruyor?’’, ‘’ Konu ile ilgili gündemde hangi sorular mevcut?’’, ‘’ Konu ile ilgili değerlendirmem kulağa mantıklı geliyor mu?’’ ‘’Konuyu bu şekilde değerlendirmeme sebep olan şey nedir?’’ gibi.

Gizli anlamları göz önünde bulundurun

Konuyu sadece o anda ki duygu ve düşüncelerinizle değerlendirmeyin. Daha sonra gelecekte arkasından ortaya çıkacak sonuçları düşünerek, hesaplayarak karar verin. İlk bakışta konu gözünüze harika görünebilir ama bu sizi yanıltmasın, beklenmedik sonuçlarla karşılaşmak istemezsiniz.

Farklı bakış açılarını keşfedin

Aynı konu hakkında diğer birçok insan her zaman aynı düşünceye sahip değildir. Konu sizin düşüncelerinize yakın görünmüyor olsa bile farklı bir bakış açıları dizisini keşfetmek size makul gelmeyen düşünceleri anlamanızı sağlayacaktır.

Eleştirel Düşündüğünüzü Nasıl anlarsınız?

Fikirler arasındaki mantıksal bağlantıları görüyor ve anlıyorsanız,

Konuları farklı bakış açıları ile tanımlayarak yeniden değerlendirme yapabiliyorsanız,

Konu ile ilgili tutarsızlık ve düşünce bozukluklarını tespit edebiliyorsanız,

Konular arasında ki benzer ve farklı durumları tanımlaya biliyorsanız,

Problemleri bir sistematik içerisinde çözebiliyorsanız eleştirel düşünme becerisine sahipsiniz demektir.

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 289 Yazı / 415,1K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST