Loading

Hedeflerinize Ulaşmakta Zorlanıyor musunuz?

Düzenli olarak yeni hedefler koyan insanlar başarıya daha kolay ulaşıyorlar.

Hedef Belirleme

Hedefler, hedefler, hedefler… Hepimiz hayatımızda belirli hedeflere sahibiz. Ancak, çok az bir kısmımız hedeflerine sürekli olarak ulaşır ve bunları aşmayı başarabilir. Sizlerde hedeflerine ulaşabilen bu grupta yer almak ister misiniz?

Hedef Belirleme Hayatımızı Nasıl Etkiler?

“Hedeflerine ulaşarak elde ettiğin şeyler, hedeflerine ulaşarak ne olduğun kadar önemli değil.” - Zig Ziglar

Günümüzde Psikolojiye göre, hedef belirleme yüksek başarı ile doğru orantılıdır. 

Bu, hedef belirleme yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır:

  • Daha becerikli olmamıza yardımcı olur
  • Takımda daha iyi çalışmamıza yardımcı olur
  • Geleceği şekillendirmemize yardımcı olur

 “Hedef belirleyiciler,gelecekteki olanakları ve büyük resmi görüyor.” Rick McDaniel

Tecrübelere dayanarak net bir model görülmektedir ki, düzenli olarak düzenli hedefler koyan insanlar başarıya ulaşıyorlar.

Richard Branson, Roger Federer ve Dwayne Johnson gibi ünlü ve başarılı insanlar hakkında bir an düşünün. Bu başarılı insanların tümü, hayallerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak için hedef belirleme sistemini kullandı.

  

Hedef belirlemenin en iyi yollarından biri cüzdanınızda, çantanızda, not defteriniz arasında tutabileceğiniz bir kartın üzerine veya dijital bir not defteri içinde her zaman hedeflerinizi yazmaktır. Bunu yaptığınız zaman fikirlerinizi sadece arzulu bir düşünce olmaktan çıkarıp somut olarak ilk adımlara dönüştürürsünüz.

Hedefleri yazmanın etkinliği araştırmalarla da desteklenmektedir. 2015 yılında, psikolog Gail Matthews, hedeflerini yazanların fikirlerini kafasında tutanlara oranla % 33 daha başarılı olduğunu göstermiştir. 

Bizi Ne Tanımlar?

Bunu daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Sizin kim olduğunuzu tam olarak tanımlayan nedir? Hedefleriniz bu resme nasıl uyuyor?

Bu soruları cevaplamanıza yardımcı olmak için aşağıda sıralanmış olan önemli noktaları bir araya getirdik:

Hedefler temel ilke ve değerlerinize dayanmalıdır- Örneğin, dünyayı önemsiyorsanız, hedefleriniz sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalarla uyumlu olmalıdır.

Değerler kendi kişisel etik ve ahlaki inançlarınızdır- Bununla birlikte, bu inançların bazılarının zaman içinde değişebileceğini bazılarına ise yaşamınız boyunca sadık kalmak durumunda olduğunuzu unutmayın.

Değerler neyi temsil ettiğimizi neye inandığımızı temsil eder- Başkalarıyla nasıl ilişki kurmak istediğimizi ve geride bırakmak istediğimiz mirası düşünmeliyiz. Bu, belirlediğimiz hedefler için ilk referans kaynaklarından biri olması gerektiği anlamına gelir.

Değerlere dayalı hedefler, önemsiz olana karşı önemli olan şeylere doğru bizi yönlendirir- Başka bir deyişle, hedeflerimiz değerlerimize uygun olduğunda; hangisinin gerçekten önemli, hangisinin önemsiz olduğuna hemen karar verebiliriz.

Değerlere dayalı hedefler uzun süreli bir motivasyon sağlayacaktır- Çünkü değerlere inanıyoruz ve değerlerin sağladığı motivasyonu görmek istiyoruz. Bunu yaşamınızda hiç deneyimlediniz mi? 

Hedefleriniz inançlarınız ve değerlerinizle eşleştiğinde, onlara ulaşmanın çok daha kolay ve çok daha eğlenceli olduğunu göreceksiniz- Aslında çoğu durumda, bu hedeflere yönelik çalışmak zorunda olduğunuzu hissetmeyeceksiniz bile. Onlar sadece yapmayı sevdiğiniz şeyin bir parçası olacaklar.

Neden bazen başarısızız?

Şimdi neden hedeflerinize ulaşamadığınızı ve bunu değiştirmenin  yollarından bazılarını konuşalım.

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer hedefleriniz değerlerinize uymuyorsa, bu sizin başarı elde etmenizi zorlaştıracaktır. Bu, öğretmen, veli ya da eş gibi başka biri adına hedeflerin peşindeyseniz olabilir. Ya da belki de toplumun değerli ve asil olarak kabul ettiği bir hedef, ama şahsen katıldığınız bir amaç.

Hedeflerinize ulaşmada başarısız olmanıza neden olabilecek başka bir konu şudur: İhtiyaçlarınızdan daha çok isteklerinizle ilgileniyorsunuzdur. Örneğin parlak, yeni bir spor araba satın almak için para biriktirmek istiyorsunuz, ancak öğrenci kredilerinizi de ödemeniz gerekiyor gibi.

İstediğimiz şeyler genellikle ihtiyacımız olanı ortaya koyar. Bunu düzeltmek için ihtiyaçlarınızı açıkça tanımlamak, kendinizi ve hayatınızı gözlemleyerek zaman geçirin. Ardından, bunları isteklerinize göre önceliklendirin.

Hedefinizin büyüklüğüne ne dersiniz? Çok mu büyük? Eğer öyleyse hedefe ulaşmak zor -hatta imkansız- olabilir. Hırslanmak iyidir ancak kendinize gerçekçi olmayan hedefler koymamalısınız.

Bu bölümde bahsetmek istediğimiz son faktör zaman yönetimi. Zamanınız iyi organize edilmemişse, hedeflerinize ulaşmak imkansız olacaktır.

Zaman yönetiminin sizin için bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, şunu sormamıza izin verin: Her gün sosyal medyada ne kadar zaman harcıyorsunuz? İstediğinizden fazlaysa, başarınızı artırmanız konusunda ciddi iseniz günlük rutininizde bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Hedeflerinizi Görselleştirin

Aşağıda HuffPost web sitesinde görselleştirme ile ilgili bir makale yer almaktadır:

“İstediğimiz sonucu görselleştirdiğimizde, bunu başarma olasılığını görmeye başlarız. Görselleştirme sayesinde, bir yazarın sözleriyle “tercih ettiğimiz geleceğin” ne olduğuna bir göz atıyoruz. Bu gerçekleştiğinde, hedefimizi gerçekleştirmek için motive ve hazırız. ”

Orijinal görselleştirme, tarafınızdaki işlem gereğini kabul eder. Gerçekleştirmek istediğiniz hayale karar verdikten sonra, gelecekte, 5, 10, 15 ve hatta 20 yıl içerisinde nerede ve ne yapacağınız konusunda net bir vizyon geliştirirsiniz.

Şimdi, bu makaledeki tüm önerileri kabul edip etmediğinizi düşünün. Hedef belirleme ve hedef başarısını hayatınızın doğal bir parçası haline getirme yolundasınız…

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 265 Yazı / 358,7K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST