Loading

İş Hayatında Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) Nedir?

Mindfulness, günümüzün en çok konuşulan konularından bir tanesi. Kişinin bedenen ve zihnen "anda" olma halidir.

Duygularının, düşüncelerinin ve çevrenin  farkında olmanı sağlayarak yaşamını değiştiren bir uygulama. Bilinçli farkındalık kişinin hem içsel hem dışsal deneyimlerinin farkında olmasını sağlayan psikolojik bir süreçtir ve geliştirilebilir bir beceridir.

Yapılan çalışmalar neticesinde, çalışan kişilerin çalıştıkları zaman zarfında işlerinin her üç dakikada bir kendisi veya iş arkadaşları tarafından bölündüğünü ortaya konmuştur. Bilinçli farkındalık uygulamaları iş ortamında daha fazla verim almak, yenilikçi düşünce biçimini artırmak ve iletişim becerilerini geliştirmek adına kullanılmaktadır. Uygulamayı kullanan şirketlerin başında Google, Intel, Aetna ve Target gibi dev şirketleri sayabiliriz. Deneyimsel olarak bir örnek sunalım;

Bugüne Kadar Kahveni Hiç 5 Duyu Organını Birden Kullanarak İçtin mi? Nasıl mı?


Henüz yeni demlediğin kahvenden çıkan dumanı izlemek, burnuna gelen aromayı içine çekmek, fincanın sıcaklığını hissetmek, kahvenin rengini ve parlaklığını gözlemlemek, ilk yudumdaki tad, sıcaklık ve yoğunluk, yutarken yemek borunda bıraktığı sıcaklı hissi gibi… Eğer kahveni daha önce bu şekilde içmediysen mutlaka dikkatin okuduğun kitapta, gazetede, bilgisayardaydı… Mindfulness ile zihnini anda kalmaya yönelik eğitebiliyorsun.
 

Nasıl Uygulanır?


1) Dikkat: Mevcut anda bir unsura odaklanmalısın. Yani şu anda varolan herhangi birşey olabilir. Nefes alışımız, yürüyüşümüz, yaşadığımız bir olay, etrafımızda gördüğümüz bir eşya…

2) Farkındalık: Dikkat çalışması sırasında aklımıza gelen düşünceleri, geçmiş ve gelecek arasında ki gezintilerimizi, yargılamaları ve düşünceler dalıp gitmeleri sadece ve sadece fark etmek.

3) Yeniden odaklanmak: Zihnimizi kaçtığı noktadan yaşadığımız ana duyarlılıkla, güzellikle odağımıza yeniden yönlendirmek.

Bilimsel araştırmaların sonucuna göre 8 haftalık düzenli uygulamalar ile bireylerde psikolojik, biyolojik, bilişsel ve sosyal alanlarda olumlu yönde değişiklikler gözlemlenmiş. Olaylara objektif bakabilme, hızlı düşünme, detayları fark etme, uzun süre bir konuya odaklanabilme gibi bir takım gelişmeler ortaya çıkmış. Bunların yanı sıra özgüven, esneklik gibi davranış gelişimleri çalışanlar arasında etkin işbirliği ve takım çalışmasının gelişmesine neden olmuş.

Bilinçli farkındalık konusunda ülkemizde de giderek artan bir ilgi söz konusu ancak henüz sistematik uygulamalara geçilmiş değil. Sonuç olarak dikkatiniz anda, farkındalığınız kahvenizde olsun….

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST