Her konuşmanın iki tarafı vardır ve her ikisi de iletişim için gereklidir.
Peki, konuşma becerileriniz nasıl? Bir düşünün: Pürüzsüz bir konuşmacı mısınız yoksa çarpışıyor musunuz?
Konuşma sırası sizde olduğunda …
Düşüncelerinizi düz tutun
Kafa karıştırıcı mesajların en yaygın kaynağı karışık düşünmedir. Açık konuşmanın ilk kuralı, bir şey söylemeden önce düşünmektir. Düşüncelerinizi düzenleyin.
Ne demek istediğinizi söyleyin
Ne demek istediğinizi net ve anlaşılır bir şekilde söyleyin.
Konuya gelin
Etkili iletişimciler masa etrafında dönmezler. Birinin bir şey yapmasını istiyorsanız, tam olarak ne yapmak istediğinizi söyleyin.
Kısa ve öz olun
Kelimeleri boşa harcamayın. Karışıklık, kullanılan kelime sayısıyla doğru orantılı olarak büyür. En kısa, en tanıdık kelimeleri kullanarak anlaşılır ve kısaca konuşun.
Gerçek olun
Her birimizin, açık bir şekilde iletişim kurmamıza yardımcı olabilecek bir kişiliği vardır. Maksimum netlik için, doğal olun ve gerçeklerin size ulaşmasına izin verin. Göreceksiniz ki daha ikna edici ve çok daha rahat olacaksınız.
Görüntülerle konuşun
“Bir resim bin kelimeye bedeldir” İnsanların kavramları görselleştirmelerine yardımcı olan kelimeler, bir mesajın iletilmesinde muazzam yardımcı olabilir.
Ancak konuşmak veya mesaj göndermek, sürecin sadece yarısıdır. Gerçekten başarılı bir iletişimci olabilmek için mesajların nasıl dinleneceğini veya alınacağını da bilmelisiniz.
İletişim durduğunuzda, baktığınızda ve dinlediğinizde gerçekleşir.
Dinleme sırası size geldiğinde…
Düşünceli ve özenli olun
Dinleme, konuşma ve yazma gibi gerçek bir ilgi ve dikkat gerektirir. Dinlemeye konsantre olmazsanız, çok fazla şey öğrenemezsiniz ve ne öğrendiğinizi hatırlamazsınız. Çoğumuz duyduğumuz şeylerin sadece yüzde 25'ini koruyoruz. Bu nedenle hatırlama ve anlama düzeyinizi artırabilirseniz, etkinliğinizi yükseltebilirsiniz.
“Konuşurken öğrenmiyorsunuz.”
Gözlerinizi kullanın
Sadece kulaklarınızla dinlerseniz, mesajın çoğunu kaçırırsınız. İyi dinleyiciler dinlerken gözlerini açık tutar. Duyguları arayın, çünkü yüz etkili bir iletişim aracıdır.
İnsanları dinlerken sözsüz olan bu sinyalleri gözlemleyin
- Bir gözü ovuşturarak; “Sanırım haklısın” sözlerini duyduğunuzda ve konuşmacı bir gözü ovuşturuyorsa, genellikle bir şeyi kabul etmekte zorlandığının bir işaretidir.
- Gözler tavana bakıyorsa; diğer kişinin tavana bakıp sonra yine size baktığını gördüğünüzde, anlattığınız konuyu dikkate aldığını anlayabilirsiniz.
- Teması engelleyen gözler; Kötü göz teması düşük benlik saygısının bir işareti olabilir, ancak konuşanın doğru olmadığını da gösterebilir.
Yalnızca bu görünür sinyallere dayanarak karar vermek akıllıca olmaz. Ancak sizin ne tür sorular soracağınız ve uyanık olmanız gereken cevaplar hakkında değerli ipuçları verebilirler.
İşleri kolaylaştırın
Zayıf dinleyici olan insanlar, kendilerine yararlı bilgilerle gelmek isteyen az sayıda insan bulacaklardır. İyi dinleyiciler dinlemek istediklerini kolaylaştırır. Diğer kişinin söyledikleriyle ilgilendiklerini açıkça ortaya koyarlar.