Loading

Uyum Sağlama Yeteneğini Geliştirebilirsin

Günümüzün hızla değişen dünyasında kurumsal olduğu kadar kişisel düzeyde uyum sağlama yeteneği de hayati derecede önem taşır.

Uyum Sağlama Nedir?

"Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir."

Uyum sağlama, belirli bir durumu birçok farklı görüş açısından değerlendirebilme esnekliğine sahip olmayı gerektirir. Kişinin alışılmadık, beklenmedik ve dinamik bir şekilde değişen koşullara uyum sağlama yeteneğidir. Belirsizlik karşısında rahat olabilme ve beklenmeyen olaylar gerçekleştiğinde sakin kalabilme yeteneği ile de ilgilidir.

 

Yüksek Düzeyde Uyum Sağlama Yeteneğine Sahip Olan İnsanların Özellikleri

1) Olayları ele alış tarzları esnektir.

2) Farklı fikir, yönetim, yöntem ve uygulamalara açıktırlar ve bunlara hoşgörüyle yaklaşırlar.

3) Farklı talepler, değişen öncelikler ve hızlı değişim karşısında durumu kolaylıkla ele alabilirler.

4) Çeviktir ve sinerjiyi artırırlar; değişime esnek bir şekilde tepki verebilirler.

5) Kanıtlar hatalı olduklarını gösterdiğinde, düşünce tarzlarını değiştirebilirler.

6) Tepki ve taktiklerini değişen koşullara uyarlayabilirler.

7) Yeni işlere başlamak veya genel anlamda ayarlamalar yapmak konusunda zorlanmazlar.

8) Günlük yaşamlarında değişiklik yapabilir ve eski alışkanlıklarını değiştirebilirler.

9) Yeni koşullara uyum sağlayabilirler ve esnektirler.

 

Uyum Sağlamanın Önemi

Esneklik gösterebilen ve değişime kolayca ayak uyduran kişiler, söz konusu koşullar altında daha başarılı olurlar. Yüksek düzeyde esneklik sergileyebilen insanlar duygu, düşünce ve davranışlarını, değişen durum ve koşullara kolaylıkla uydurabilme yeteneği gelişmiş olan kişilerdir. Bu kişiler gelecekte herhangi bir işverenin taleplerini karşılayabilir; böylece işlerini ellerinde tutabilirler.

Günümüzde ve daha fazla gelecekte, kişi ve kurumların ani ve hızlı değişimler yapmaları, çevrelerini inceden inceye araştırarak veri toplamaları ve bunları özümsemeleri, gereken ayarlamaları yapmaları gerekecektir. Bunu başarabilmek için risk alabilmeli, bilinmeyen karşısındaki korkumuzu yenmeli, belirli bir dereceye kadar belirsizlikle yaşamayı öğrenmeli ve kanıtlar yanıldığımızı gösterdiğinde, yönümüzü ve görüş açımızı değiştirebilmeliyiz. Uyum sağlama yeteneğinin gelişmiş olması kişinin farklı fikir, yönelim, yöntem ve uygulamalara açık olması ve hoşgörüyle yaklaşabilmesi demektir.

Problem çözme, çatışmaların çözümlenmesi ve müzakere gibi yönetsel etkinlikler açısından da uyum sağlama yeteneği önemli bir rol oynar. Uyum sağlama yeteneğinin geliştirilmesi hem birey hem de kurumlar açısından iyi sonuçlar verecektir. Uyum sağlama yüksek performans gösteren kişi, takım ve kurumların en önemli koşuludur.

 

Uyum Sağlama Yeteneğini Geliştirmen İçin Öneriler

1) Değişimi, yeni fikir ve yaklaşımları memnuniyetle karşılamayı öğren.

2) Veriler yanıldığını gösteriyorsa görüş açını değiştirmeye hazır ol.

3) Alışılmış iş yapma tarzın işe yaramıyorsa, stratejini değiştir ve daha iyi bir yol bul.

4) Koşullar seni zorlamadan önce değişmeyi öğren. Değişime zorlandığın zaman genelde çok geç olur.

5) Aynı olay veya problemi farklı şekillerde ele almaya çalış.

6) Değişimi yeni şeyler öğrenmek ve gelişmek için bir fırsat olarak gör.

7) Sizden farklı olan insanları anlamayı ve hoş görmeyi öğren; değişik kültürlerden gelen, farklı geçmişlere, deneyimlere ve tutumlara sahip insanlar vb.

8) Günlük yaşantınızda daha fazla çeşitlilik yarat. İşe gidip gelirken farklı bir yol seç. Yeni yerler ziyaret et. Yeni insanlarla tanış. Yeni beceriler edin. Farklı tarzda tatiller yap vb.

9) Çok yönlü bir çalışan ol. Farklı fonksiyon ve görevler üstlen. Eğer mümkünse şirketinin farklı departman ve takımlarında görev almaya çalış. Başkalarının nasıl çalıştığını, önceliklendirme yaptığını ve işlev gösterdiğini araştır.

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 973,3K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST