Loading

Sıkıntının Üstesinden Gelebilmek İçin 5 İpucu

kız

Hayatınızda negatif bir durum olduğunda, nasıl tepki veriyorsunuz? Zorluğun üstesinden gelme sürecine bir öğrenme fırsatı olarak mı yaklaşıyorsunuz yoksa sizi oyundan çıkarmasına izin mi veriyorsunuz?

Hayatımızda sıkıntı olarak karşımıza çıkan konu her ne olursa olsun buna verilen yanıt kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar sıkıntıyla başa çıkmada başarılı olurken, bazıları hepsini bir arada tutmak için mücadele eder.

Sıkıntı ile başa çıkmaya çalışırken kendinizi yokuş yukarı bir savaş veriyor gibi hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, başarılı insanlar yollarındaki engelleri aşarak yollarını başkalarına aktararak yardımcı olmuşlardır. 

Sonuç olarak, sıkıntı yaşayan insanlar ve bu konuyu aşmakta başarılı insanlar daha hızlı geri dönebilirler. Hayatta yaşadığınız her olumsuz olayın arkasında bir amaç vardır. Ancak gümüş astarı bulmak size kalmış.

Sıkıntı Nasıl Aşılır?

Sıkıntı yaşamın normal bir parçasıdır. Aksaklıkların olmasını durduramazsınız ancak bunlara nasıl yanıt vereceğinizi seçebilirsiniz. Emniyet kemerinizi bağlayabilir ve yolculuğun tadını çıkarmak için elinizden geleni yapabilirsiniz veya yol boyunca çığlık atabilirsiniz.

Sıkıntıya karşı savaşmayı seçerseniz, daha fazla sıkılırsınız. Bu yüzden neye teslim olmanız gerektiğini ve hayatın karmaşasını nasıl kucaklayacağınızı öğrenmeniz gerekir. Zorluklar yararınıza kullanılabilir. 

Kendine Şefkat Uygulaması

Hepimiz hayatımızın bir noktasında zor zamanlar yaşıyoruz. Bu yaşamın normal bir parçası. Yapamadığımız şey, sıkıntı içinde olduğumuzda kendimiz için empati kurmaktır.

Başkaları için empati kurmanın kolay ama kendiniz için zor olduğunu hiç düşündünüz mü? Kendimiz için zor olduğu düşüncesinde olduğumuz için bu oldukça doğaldır.

Sıkıntının hızla üstesinden gelmek istiyorsanız, başlamak için en iyi nokta empatik olmaktır. Böylece duygusal enerjinizi yükseltecek ve ilerlemeye devam etmek için kendinize güven vereceksiniz.

Derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi günlük bir farkındalık pratiği oluşturmayı deneyin. Bu stresli zamanlarda daha net bir zihinle gezinmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca profesyonel yardım istemekten korkmayın.

Duygularınızın Efendisi Olun

Bir zorluğa cevap verme şekliniz, o zorluğun üstesinden gelme yeteneğinizi belirler. İnsanların sorun yaşadığı nokta dış koşulların ruh hallerini dikte etmelerine izin vermesidir.

Proaktif bir yaklaşım uygulamak yerine olaylara tepki gösterirler. Duygularınıza hakim değilseniz, duygularınız size hakim olacaktır.

Bir şey veya bir kişi tarafından zorlandığınızda zihinsel olarak hangi duyguların sizde ortaya çıktığını not edin. Ardından duyguların size sunduğu mesajı düşün.

Son olarak, olumsuz duyguları ve durumları yeniden çerçevelemek üzerine çalışın. Olumsuz duygular yaşamanız kendinize veya başkalarına zararlı yollarla tepki vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Tam tersine duygularınızı adlandırmak duygularınıza daha az güç vermenin iyi bir yoludur.

Mizahı Müttefikiniz Yapın

Sıkıntılı bir durum karşısına mizahla yaklaşmak zihin, beden ve ruh için son derece iyileştirici olabilir. Sıkıntıyı hafife alıp dalga geçmek değil konu. Aksine, en çok ihtiyaç duyduğunuzda olumlu duyguları yükseltmekle ilgilidir.

Yapılan çalışmalar belirlemiştir ki, olumsuzluk karşısında yaşamı olumlu bir tavırla geçirmenin düşünme ve sorunların çözümünde daha esnek olmanıza yardımcı olduğunu göstermektedir. 

Mizah harika bir başa çıkma mekanizmasıdır. Kaosun ortasında ruh halinizi hafifleten ve umut uyandıran her şey idealdir.

İyimser Olun

Kötü şeyler olduğunda, negatif olmak ve 'neden ben' oyununu oynamak kolaydır. Ancak, bu düşünce biçimi genellikle bizi hiçbir sonuca götürmez.

İyimserlik, sıkıntıların üstesinden gelmede güçlü bir araçtır. Araştırmalar, iyimserlerin sıkıntı yaratan olayları açıklamak için daha olumlu yollar geliştirdiğini ve genellikle bunları yeniden değerlendirebildiklerini gösteriyor. 

En sıkıntılı zamanlarda güç ve mutluluk bulmayı seçtiğinizde, sıkıntı karşısında ne kadar sakin kalabildiğinize şaşırabilirsiniz.

Kendinize inanın

Bu listedeki önceki tavsiyelerin hiçbiri, kendinize ve sürece inancınız  yoksa önemli olmayacaktır. Sıkıntının üstesinden gelme yeteneğinize olan özgüven sıkıntıyı aşmanın anahtarıdır.

Kendinize “Yapamam” demek yerine, “Yapacağım” diye söyleyin. Kendinize güvenin veya başaramayacağınız bir şey olmadığını bilin.

Son olarak

Her türlü sıkıntıyı aşmak zor olabilir. Kimse hayatında zorluklar yaşamak istemez. Ancak hiç zorluk çekmezseniz başarıya ulaşmanın tadını asla anlayamazsınız.

Bu nedenle sıkıntıyı aşmak kişisel gelişiminiz ve gelişiminiz için kritik öneme sahiptir. Hayatta sıkıntılara nasıl tepki vereceğiniz konusunda her zaman bir seçim yapabilirsiniz. Pes edebilir ya da sıkıntıyı büyümek için bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 289 Yazı / 415,1K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST