Loading

'Basit Mod' a Geç

Risk almaktan korkmak doğal. Paniklemek, tereddüt etmek, güvenli alanda kalmayı istemek doğal. Bu konuda yalnız değilsin. Ama ilerlemek için konforunu bozman gerek. Durumu 'basit mod' a alırsan işler daha kolay olabilir.

Akışa bırakmanın yolu, tıkanmayı gidermenin yolu basit moda bakabilmeyi hatırlamakta gizli.

Çerçevenin dışına çıktığınız zaman aslında hayatı kendinizin zorlaştırdığını anlayabiliyorsunuz. Evet, durum aslında tamamen bu. Hayat tercihleriniz ve tercih etmediklerinizden oluşan bir döngü ve akış. Kimine göre akış, kimine göre ise bir döngü. Bu tamamen kişiye bağlı. Bu durumu karmaşık hale getiren bizleriz yani. Peki size hayatın 'basit mod' u var desem? Tercih eder miydiniz bu modu kullanmayı?

Akıllı telefonlarımızı düşünelim ya da son sürüm teknoloji ürünlerini. Bunlarda durumu kavrama ve rahat kullanabilme açısından her ihtimale karşı kolaylaştırıcı bir seçenek konmuştur; 'basit mod' seçeneği. Çünkü bu ürünler bazı kişiler açısından karmaşık ve kullanımı zor gelebilir. Dolayısı ile herkese yönelik yani genel kullanıma yönelik bir ürün oldukları için çözüm amaçlı bu basit mod seçeneği oluşturulmuştur. Bir nevi can kurtaran simidi gibi. İşte hayatında basit mod seçeneği her zaman var. Bunu görmek ve hayatınıza aktarmak çok zor değil. Etrafınıza bakmanız yeterli. Doğadaki düzenle ve işleyişle başlayabilirsiniz buna mesela. Ya da daha güncel bir örnek verebilirim; bütün buluşların ya da fikirlerin temel aldığı basit bir çıkış noktası vardır. Bu noktadan hareket ile gelişirler ve ilerlerler. Pratik olmakla, çözüm odaklı olmakla sıkı sıkıya ilişkili bir durumdur bu. Çünkü basit hali ile almak daha anlaşılır kılar tüm soru ve sorunları.

Şu an bulunduğunuz durumu basit moda alın. Yani en basit hali ile düşünün. Probleminize odaklanmanız ve çözümü bu odak üzerinden bulmanız daha kolay olacaktır. İnsan zihni karmaşık bir yapıya sahiptir, bunu bilim insanları söylüyor ama işleyişinde basit bir mod vardır. Sürekli olarak bu modun üzerinde temel alır. Ne zaman çıkmaza girse zihin yine bu basit mod üzerinden beslenir. O nedenle korku, çıkmaza girmek, riskten kaçınıp güvenli alanda kalmaya çalışmak, paniklemek gibi durumlarda önce durmanız, sakinleşmeniz ve hatta gevşemeniz söylenir uzmanlar tarafından.

Örneğin; Öğretmenler öğrencilerine 'kafanız karıştığında başka soruya geçin, böylece vakit kaybetmezsiniz ve beyin tek bir odak üzerinde takılı kalmaz. Sonra o soruya tekrar döndüğünüzde daha kolay çözersiniz.' der. Çünkü beyin aynı noktada takılı kaldığında çözüm yollarını öylesine hızlı bir şekilde uygulamaya başlar ki hepsini o an da tüketir. Yeni veya farklı çözüm yollarını üretememeye başlar ya da fark edemez. İşte bu noktada beynin odağı değiştirilip başka bir soru ve çözüm yolları ile tazelenir. Tekrar takılı kalınan soruya döndüğünüzde aslında ne kadar basit olduğunu, çözümü karmaşık yollarda aradığınızı görürsünüz. Soruyu bir an da kolayca çözersiniz. Peki bu neden böyle oluyor dersiniz? Çünkü beyin basit moda geçiyor. Yani kendi doğal yapısına, işleyişine döndürüyor kendini. Odağı değiştiğinde hemen yenileniyor ve yeni bilgileri kaydetmeye başlıyor. Kendinde var olan bilgileri de bu odağa adapte edebiliyor. Bu zaten onun rutin işleyişinin bir parçası. Dolayısı ile her şeyi daha basit ve temel yoldan algılamaya ve çözmeye odaklanıyor.Teknoloji ürünlerindeki basit mod seçeneği de bu noktadan hareketle geliştirilmiştir. Normal ve rutin işleyişi ve amacını yerine getirir bu modda.

Örneğin bir fikriniz var. Basit bir noktadan çıktı aslında ama zamanla gelişti, büyüdü ve karmaşıklaştı. Sonra da sizi panikleme, endişelenme, korkma gibi durumlar sarmaya başladı. Karmaşıklaşan bu fikir beraberinde daha zor ve sıkıntılı sorunlar getirdi. İşte bu noktada kendinizi basit moda alın. Yani önce sakinleşin. Durumu değerlendirmek için çerçevenin dışına çıkarın kendinizi. Tüm bu fikrin çıkış noktasına geri dönün. En başta sizi heyecanlandıran ve fikri hayata geçirmenizi sağlayan o temeli bulun. Fikrin işleyişi ve hayata geçirmedeki planı ve rutin izlediğiniz yol orada öylece duruyor aslında. Tam karşınızda. İşte bu fikrin basit modu. Sizin de kendinizi getirdiğiniz basit modunuz. Daha net, anlaşılır ve kolay işleyen bir durum. İlk bunu fark edersiniz. Pratik bir yerdesinizdir. Sorunsuz alandır aslında. Çünkü harita ve izlenecek yol bellidir. Basit modun güzel yanı budur zaten. Risk almaktan korkmadığınız, ileriye dönük olduğunuz zamanlardır o dönemler. Sonrasında aldığınız riskler ve kaydettiğiniz ilerleme karmaşık bir safhaya getirir sizi. Uyum sağlamakta zorlandığınız ama ilerlemeniz için gerekli olan o safha. İşte bu sahaları adım adım geçebilmek için basit moda alın kendinizi zaman zaman. En başa döndürün, tekrar düşünün ve yeniden odaklanın olana ve olacak olanlara. Bu sayede tüm korkularınızdan, endişelerinizden ve panik durumlarından kurtulursunuz. Karmaşık gelen her şeyin basit modu olduğunu unutmadan hareket etmeniz gerektiğini anlarsınız.

Basit mod fikrinizin ilerlemesini, tıkanıklıklarının açılmasını sağlar. Nefes alanı yaratır ve çözüm odaklı net, sade bir durum ortaya koyar. Bugün ki modunuz ve hayata karşı modunuz basit olsun. Basit modda çalıştırın kendinizi. Zorlaştırmayın ve karmaşık hale getirmeyin kararlarınızı, fikirlerinizi ve tabii ki hayatınızı.

'Her şeyin çözümü kendinde gizlidir.' sözünden hareketle karmaşık olan hayatınızın basit modu olduğunu ve sizin bu şekilde karmaşık olan her şeyi çözebileceğinizi hatırlatmak isterim. Soruyu çözmek için soruyu basitleştirin. Yani soruyu ifade eden tüm kelimeleri en basit hali ile çözümleyin ve anlamaya çalışın. Cevabı aramanız gerekmeyecektir. Aksine cevap kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Bu durumun tecrübe ile sabit olduğunu söylemek isterim kendimden hareketle. Matematik öğretmenim bana ; ' Eğer Türkçen iyi ise tüm soruları çözersin' demişti. İlk önceleri bunu anlamamıştım. Konu odaklı çalışıp, formüllere boğulup soruları çözmeye çalışıyordum. Sonra cümlesini yineledi; 'Soru Türkçe. Tekrar bu düşünce ile oku' dedi. O an da ne demek istediğini anladım. Soruyu basit hale indirgedim. Sanki çözümü birine anlatıyor gibi. İşte o an formülleri unutsam bile soruları çözebileceğimi anladım. İşte bu noktadan hareketle her sorunla karşılaştığımda basit moda aldım sorunu da kendimi de. Bu yol ile ilerlemenin daha kolay olduğunu anlamış oldum. 

Bu yazımda amacım kendi basit modunuzu size hatırlatmaktı. Bu yolla karmaşık olan her şeyin üstesinden gelebileceğinizi size göstermeye çalışmaktı. Umarım hayatın kendi düzen ve işleyinde var olan basit modun, her şeyde de olduğunu hiçbir zaman unutmazsınız. 

Yazının en basit hali ile söylemek gerekirse; bugün benim modum basit mod peki ya sizin modunuz ne? 

 

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 149,6K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST