Loading

PIXAR Yazım Kuralları ile Başarıya Ulaşmak

Pixar yapımlarındaki muhteşem hikayelerin şekillenmesinde büyük rol oynayan Hikaye Anlatılıcığının kurallarından 5 tanesini uygulayarak kendi hayat hikayenizin kahramanı olmaya ne dersiniz? İşte size özet birkaç madde...

pixar karakterleri

1.Sevilen bir karakter yaratmak istiyorsanız, karakterin başarılı olmasından çok çabalaması daha etkili olur:

Başarı ilginç bir kavram. Kime göre ve neye göre başarılı sayılırız? Başarı mutlaka olumlu, başarısızlık mutlaka olumsuz bir anlama mı gelmektedir?  Başarılı olmanın kutsandığı bir ortamda başarısız olmanın yerin dibine geçirildiği bir gerçek. Başarısız olmak tabii ki hoşlandığımız bir şey değil ancak bize değersizleşme hisside vermemeli.

Başarısız olmaktan çekinmenin belki de en büyük zararı kişiyi girişimde bulunmaktan alıkoymasıdır.

Thomas Edison’ a 999 denemeden sonra yaptığı bininci deneyde ampulü bulmasıyla ilgili bir soru yöneltmişler:

- 999 kez hata yapmanıza rağmen, bininci deneyi yapacak gücü neren buldunuz?

- Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.

2.Basitleştirin, odaklanın karakterleri kombin yapın. Yol ayrımlarını es geçin:

Biz girişimcilerin işimiz söz konusu olduğunda olayları zihnimizde çok daha büyük, çok daha korkutucu ve çok daha karmaşık olarak canlandırmakta üzerimize yoktur. Ancak bu durumda negatif duygularımız daha ağır basar. Konuyu bir tehdit veya bir felaket olarak görürüz. İşte başarılı bir sonuca ulaşmamızı engelleyen şey budur.

Her işin belirli kuralları vardır. Biz girişimciler olayları basitleştirmek yerine karmaşık hale getiririz. Olayı adım adım ele almalı ve karmaşık bilgileri küçük parçalara bölerek öğrenmesi ve hatırlanması kolay hale getirmeliyiz.

İşimle ilgili hangi konuları gereksiz yere karmaşıklaştırıyorum diye düşünerek kendinize bir liste oluşturun. Başarıya ulaşmak basittir ama kolay değildir. Önemli olan başarıyı zorlaştırmamaktır…

3.Sıkıştığınız zaman bir sonraki adımda nelerin olamayacağının bir listesini yapın. Emin olun çoğu kez sizi bu sıkışıklıkta kurtaracak olan malzeme kendiliğinden ortaya çıkacaktır:

Öncelikle neyi başarmak istediğinizi düşünmeniz ve sonra da ona bağlı kalmanız gerekir. Sizi motive eden spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili zamana bağlı hedefler belirlemeniz ve onları somutlaştırmak içinde bir kenara yazmanız şart. Daha sonra hedefinizi gerçekleştirmek için atmanız gereken adımlarında planlamanız gerekir. İşte bu aşamada bir sonra ki adımda neler olamayacağının planını yapmakta tıkandığınız noktada bir yol bulmak adına kurtarıcı olacak aynı zamanda farklı bakış açıları geliştirmenizde sağlayacaktır.Ayrıca, sizi kolayca yoldan çıkarabilecek dikkat dağıtıcıları da hızlıca fark edersiniz.

4.Neden özellikle bu hikayeyi anlatmak istediğinizi bilin. Sizi bu hikayeyi yazmaya iten şey nedir? İşte hikayenin kalbide odur:

Hedeflerinizi belirlerken yaşamda gitmek istediğiniz yeri ve bu noktaya gidecek yolu çok net seçmeniz gerekir. Sizin için ideal olan gelecekte ulaşmak istediğiniz hayalinizi gerçeğe dönüştürmek tutkusu  en güçlü motivasyon kaynağınızdır. Bu kaynak sizi hedefinizle ilgili bilgileri kazanmaya odaklar. Zamanınızı ve kaynaklarınızı düzenlemenize yardımcı olur. İşte sizi bu yolda motive eden şey sizin hikayenizin kalbidir.

5.Kendinizi tanımanız gerekir. Yapabileceğinizin en iyisi ile öylesine arasındaki farkı bilin. Hikaye anlatmak kendinizi zorlamaktır., vasat olanı cilalayıp sunmak değildir:

Kendinizi çok iyi tanıyın. Öylesine yaptığınız ile yapabileceğinizin en iyisi arasındaki farkın bilincinde olun. Çünkü yeteneklerimizin  neler olduğunu bilirsek ve bunları olabildiğince geliştirirsek, dünyanın herhangi bir yerinde bu yeteneklerimizle var olabilir ve hayatta anlamlı izler bırakabiliriz.

Ve vasat olanı cilalamamak için küçük bir hikaye;

Seyyar bir şemsiye tamircisi, yol kenarında küçük bir kütük üzerine oturmuş arızalı şemsiyeleri tamir ediyordu. Adam tamir edilecek kısımları dikkatle ölçüyor, itina ile yanına koyuyor, telleri birer birer deneyerek güçlendiriyordu.

Tamirciyi hayranlıkla seyreden bir genç yanına yaklaştı ve “İşinizi çok dikkatli ve özenli yapıyorsunuz” dedi.

Bir taraftan işine devam eden tamirci “ Evet, ben her zaman işimi iyi yapmaya çalışırım.”

Genç konuşmayı sürdürerek “ Fakat bu kadar özensenize gerek yok. Çünkü müşterileriniz yapılan işin iyi veya kötü olduğunu ancak siz buradan gittikten sonra anlayacaklar.”

“Evet haklısın.”

“ Tekrar buraya gelecek misiniz?”

“ Hayır “

“ O halde neden bu kadar titizsiniz?”

Şemsiye tamircisi delikanlıya bakıp şu anlamlı cevabı verir:

“ O zaman beden sonra buradan geçecek başka bir tamircinin işi kolaylaşacak. Eğer ben kötü malzeme kullanır ve baştan savma iş yaparsam, buranın halkı bunu er veya geç anlayacak ve benden sonra buradan geçecek tamirciye iş verilmeyecektir. “

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 290 Yazı / 416,4K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST