Loading

İlerlemenin En Önemli Kuralı: Hedef Belirlemek

Kendine bilinçli olarak hedefler koyuyor musun?  “Hayır’” diyorsan, makaleyi okuduktan sonra, çok daha bilinçli ve planlı hedefler belirlemeye başlayacaksın.

Hayatımızdaki ilerlemeyi ölçebilmenin en iyi yollarından birisi de hedef belirleme ve hedefe ulaşmadır.

 

Hedefimizi Nasıl Belirleriz?

Önce neyi başarmak istediğini iyice düşünmek, net olarak karar vermek ve sonra da ona bağlı kalmak gerekiyor. Sizi motive eden spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı hedefler belirlemen ve onları somutlaştırmak için bir yere yazman şart. Daha sonra, hedefini gerçekleştirmek için atman gereken adımları ayrıca planlaman gerekiyor.

 

Hedefimizi Neden Belirleriz?

Yaşamında her alanda başarıya ulaşmış olan insanların hepsi  kendilerine hedefler koyarlar. Hedef belirlemek sana uzun vadeli vizyon ve kısa vadeli motivasyon sağlar. Hedefler hayatını en iyi şekilde yaşayabilmen için seni ilgili bilgileri kazanmaya odaklar, zamanını ve kaynaklarını düzenlemene yardımcı olur.

Net ve açık bir şekilde tanımlanmış olan hedefler, bu hedeflere ulaşmanın başarısını ölçebilir hale getirir ve önceden  gibi görünen hedeflere ulaşmak seni gururlandırır. Kendine olan güvenini artırır. Çünkü bu süreçte belirlediğin hedeflere ulaşmada kendi yetenek ve yetkinliğini anlamaya başlarsın.

 

Kişisel Hedefler Belirlemek

Önce zihninde büyük resmi oluştur ve büyük ölçekli hedefleri tanımla. Bunları belirlendikten sonra alt hedef belirleme sürecine başla. Sonrasında önümüzdeki beş yıl içinde, gelecek yıl, gelecek ay, gelecek hafta, ve bugün gibi alt hedeflerle, büyük hedeflere  doğru hareket etmeye başlamak için yapabileceğin alt adımlara doğru in.

 

1. Adım: Büyük Yaşam Hedeflerini Belirlemek

Kişisel hedefleri belirlemenin ilk adımı, yaşamınızda veya en azından gelecekte önemli bir yaşta ne elde etmek istediğini, yani büyük yaşam hedeflerini düşünmektir. Büyük yaşam hedeflerini belirlemek, karar verme sürecinin diğer tüm yönlerini şekillendiren genel bakış açısını şekillendirir.

Yaşamındaki tüm önemli alanları geniş ve dengeli bir şekilde kapsamak için,  örneğin; kariyer, finansal, eğitim, aile, sanat, fiziksel vb. kategorilerin bazılarında hedefler belirlemeyi deneyebilirsin.

2. Adım: Daha Küçük Hedefler Belirlemek

Büyük yaşam hedeflerini belirledikten sonra, yaşam planına ulaşmak için tamamlaman gereken beş yıllık küçük hedefler belirle. Büyük yaşam hedeflerine ulaşmak için bir yıllık plan, altı aylık plan ve bir aylık aşamalı daha küçük hedefler oluştur. Bunların her biri bir önceki plana dayanmalıdır.

Başlangıç aşamasında, daha küçük hedeflerin belli konularda kitap okumak ve üst düzey hedeflerine ulaşman konusunda bilgi toplamak olabilir. Bu, hedef ayarının kalitesini ve gerçekliğini geliştirmene yardımcı olacaktır.

Son olarak, planlarını gözden geçirin ve yaptığın planların yaşamak istediğin hayata uyduğundan emin ol.

3. Adım: Hedefe Giden Yola Bağlı Kalmak

Hedeflerine karar verdikten sonra, yapılacaklar listeni günlük olarak gözden geçirip sürekli güncelleyerek  devam et.

Periyodik olarak uzun vadeli planları gözden geçir ve değişen önceliklerini ve deneyimlerini yansıtacak şekilde değiştir.

 

Hedeflere Ulaşmak

Bir hedefe ulaştığında, bunu yapmanın memnuniyetini yaşamak için kendine mutlaka zaman ayır. Hedef başarısının etkilerini içselleştir ve diğer hedeflere doğru yaptığın ilerlemeyi gözden geçir.

Başarıya ulaştığında uygun şekilde kendini ödüllendir. Tüm bunlar, hak ettiğin özgüveni kazanmana yardımcı olur.

Belirlediğin hedefe ulaştığında hedef planlarının geri kalanını gözden geçir:

- Eğer hedefi çok kolay bir şekilde başardıysan, bir sonraki hedefini biraz daha  zorlaştır.

- Hedefe ulaşmak uzun bir zaman aldıysa, bir sonraki hedefi biraz daha kolaylaştır.

- Hedefe ulaşmana rağmen becerilerinde bir açık fark edersen, bunu düzeltmek için hedefler koyup, koymaman gerektiğine karar ver.

Bir sonraki hedeflerini belirleme sürecinde öğrendiğin dersleri geri bildirim olarak işin içine kat, zaman geçtikçe hedeflerinin değişeceğini de unutma. Bilgi ve deneyimlerindeki büyümeyi yansıtmak için hedeflerini düzenli olarak güncelle ve yeni bilgilerinin ışığında eğer hedefler artık ilgini çekmiyorsa, onlardan vazgeç.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST