Loading

Şirketlerin Aradığı 6 Sosyal Becerinin Kaçına Sahipsin?

Şirketler iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına yatkın, esnek ve uyumlu olabilen çalışanlar bulmakta zorlanıyor.

İş dünyasında bazı kavramların orijinal dilinde (Genelde İngilizce) kullanıldığına rastlamış olabilirsin. Burada, içeriği de göz önünde bulundurarak çevirdiğimiz "Sosyal Beceri" kavramı iş dünyasında sıkça "Soft Skills" olarak kullanılıyor. 

Sosyal beceri, sahip olduğun teknik bilginin yada işe yönelik temel donanımın dışında iletişim, kişisel motivasyon, problem çözme vb. diğer becerilerdir ve bu becerilere sahip olmak işveren açısından sandığından daha değerlidir. Şirketlerin arayıp bulmakta zorlandığı 10 sosyal beceriyi senin için sıraladık.

1) Güvenilir Olmak

guven

İşverenler, işi yapmak için güvenebilecekleri çalışanlara değer verir. Çalışan, kendi alanında çok iyi bir alt yapıya sahip olabilir, yüksek kalitede işler çıkarıyor da olabilir. Ancak o çalışanın işleri zamanında ve istenildiği gibi yapacağından emin olmak gerekir. Ne kadar iyi iş çıkarırsa çıkarsın zamanında gerçekleştirilmeyen işler, şirketi büyük zararlara uğratabilir. 

İnsan Kaynakları Yöneticisi, bir adayın güvenilir olup olmadığını anlamak için iş etiği hakkında sorular sormalıdır. Güvenilir çalışanlar son teslim tarihlerine uyan, takım oyuncusu olan ve sonuna kadar işin başında kalan çalışanlardır.

2) Problem Çözmek

cozum

Özellikle hızlı tempolu organizasyonlar için, güçlü çalışanlar sorunları eleştirel ve etkin bir şekilde çözebilir. İşler ne kadar karmaşık hale gelirse gelsin, bir çıkış kapısı mutlaka olmalıdır ve çalışanın o kapıya gidebilmesi önemlidir. 

İş görüşmesi sırasında adaylara, işyerindeki bir zorluğun üstesinden gelmek zorunda oldukları bir süre hakkında soru sorulmalıdır. Yanıtlar, adayların sorunları çözme ve iş yerindeki engellerle yüzleşme becerisini anlamaya yardımcı olacaktır.

3) Uyumlu Olabilmek

uyum

Her şirketin bir "Kültür"ü vardır ve olmalıdır. Kültürel anlamda uyum, bir çalışanın değerleri ile işverenlerin değerlerinin benzer olması, örtüşmesi demektir. Şirkette çok daha önceden benimsenmiş ve yerleşmiş olan şirket kültürü yeni çalışan tarafından benimsenmiyorsa, işleri yürütmek kolay olmayacaktır. Örneğin, işveren iş ve eğlence arasındaki dengeye önem veriyorsa, çalışanların da bu dengeyi yakalaması gerekir. Yeni çalışanın da bu kritere göre belirlenmesi gerekir. 

4) Esnek Olmak

proje

Son teslim tarihleri ve projeler bir anda bile değişebilir. Değişimler yaşanırken, çalışanların da bu değişimlere hızla adapte olmaları gerekir. 

Örneğin, bir çalışan bu hafta için yeni bir görev aldı ve 3 gün sonra teslim etmesi gerekiyor. Ancak müdür işin bir gün önce bitmesi gerektiğini ve değiştirilmesi gereken maddeler olduğunu söyledi. Esnek bir çalışan bu değişikliklere hızlı bir şekilde adapte olabilir ve öncelikli projelere odaklanabilir.

5) Yaratıcı ve Yenilikçi Olmak

yaratici

Çalışan ister bir muhasebeci ister bir sanat yönetmeni olsun yaratıcılık, işyerinde değişime neden olan şeydir. Farklı bir perspektife her zaman ihtiyaç vardır ancak kimsenin göremediğini görmek çalışılarak kazanılabilecek bir şey de değildir. İş görüşmesinde adaya, kendisine yeni bir proje atandığında nasıl bir yol izleyeceğine dair sorular sorulmalıdır. Adayın açıkça belli olan gidiş yolunu takip etmesi önemlidir ancak çizginin ötesine de geçebilmelidir. 

6) İnsiyatif Almak

karar

Çalışan, verilen işi aynen yapan ve bundan öteye geçemeyen bir robot olmamalıdır. Bazı noktalarda, kısıtlı zaman içerisinde karar almak gerekir. İşte çalışanın bu noktada bir fikir belirtmesi ve bu fikri hayata geçirerek insiyatif alabildiğini göstermesi gerekir. Hiç bir riske girmeyerek veya sorumluluk almadan kariyerde ilerleme beklenemez. Gerektiği anda gereken insiyatifi almak hem şirket hem de çalışan için gerekli ve yararlıdır.

Elbette sosyal beceriler 6 başlık ile sınırlanamaz. En önemli olanları açıklamaya çalıştık. Zaman yönetimi, liderlik, gözlem, takım çalışması vb. daha pek çok özellik de sosyal beceriler arasında.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST