1979 – 1999 yılları arasında doğmuş olan '' Milenyum Kuşağı'' olarak da adlandırılan Y kuşağının en büyükleri içinde bulunduğumuz yıl itibarı ile 39, en küçükleri ise 19 yaşlarındalar.
Y kuşağı hakkında yaygın olan bilgiler bağımsız, bireysel, bencil, mevki ve maddiyata düşkün olarak sıralanabilir.
Bu makalemizde yukarıda sıraladığımız bu özellikleri ne kadar yanlış bildiğimiz ve yorumladığımız konusunu irdeleyeceğiz.
Kendilerini genel anlamda akıllı, eğlenceli, yaratıcı, komik olarak tanımlamakla beraber her konuyu sorgulayan ve nedeni bilmeden verilen komutları yerine getirmeyi reddeden yani otoriteye boyuneğmeyen Y kuşağının ismi İngilizce ‘’ Why? ‘’sözcüğünden gelmektedir.
Y kuşağı her ne kadar apolitik olarak nitelendirilse de aslında okuyan, araştırmacı, yenilikçi bireylerden oluşuyor.
Y kuşağı özgürlüğüne düşkün olmasından ötürü her ne kadar bireysel gibi görünse de aslında birlikteliğe ve sosyalliğe önem veriyor. Yapılan araştırmalarda Y kuşağı için 2P yani akranlar (pear) ve ebeveynler (parents) oldukça önem taşıyor.
Y kuşağı televizyonla doğup, internet ve teknolojinin gelişimiyle beraber büyüdüğü için interneti hayatında oldukça aktif kullanıyor, geliştiriyor ve bilgiye anında ve kaynağında ulaşabiliyor. Diğer kültürlerle kolaylıkla etkileşim içerisine girebiliyorlar. Türkiye' de Y kuşağı çalışanları %38 oranın da
otomasyon, yapay zeka gibi teknolojilerin iş imkanını artıracağına, %58'i verimliliği olumlu etkileyeceğine, %56' sı teknolojinin ekonomik anlamda büyümeyi etkileyeceğine inanıyor.
Y kuşağı uzun vadeli plan yapmıyorlar ve bulundukları ortama uyum sağlamak yerine ortamın onlara uyum sağlamasını bekliyorlar.
Y kuşağı korkusuz ve yeniliğe her zaman açıklar.
Y kuşağı sanıldığı gibi tüketici değil, yaratıcılığı ile birlikte üretken ve bilinçli tüketiciler olarak karşımıza çıkıyorlar.
Kısacası Y kuşağı özelliklerini iyi anlıyor olmak, karşılıklı kurulacak ilişkileri pozitif yönde etkileyecek, özellikle çalışanve öğrenci popülasyonunun verimliliğini artıracaktır.