Loading

Şansını Yaratmak

“Ben, çok şanslıyımdır” diyenler, “doğuştan şanssız” olduğuna inananlar.

Şansı temsilen yonca yaprağı

Şanslı mısınızdır?
 
Deneysel İngiliz psikolog, Richard Wiseman, üşenmemiş, şans faktörü ile ilgili 10 yıl kadar süren kapsamlı bir araştırma ve bunlarla ilgili de bir kitap yazmış. Araştırmasında şanslı ve şansız olarak nitelendirilen insanların gerçekten neleri farklı yaptıklarını tespit etmiş.
 
R. Wiseman' ın diğer kitapları gibi, bu da hem bilgi – hem de keyfi aynı anda barındırıyor.
 
R. Wiseman’ın bu çalışmalarında yaptığı bir deney vardır; 18-84 yaş aralığında 400 kişi üzerinde yaptığı çalışmada şans dediğimiz olayın rastgele oluşmadığı kişinin kendi düşünce ve davranışlarından köklendiğini ortaya koymuştur.
Araştırmaya katılan kişilerin yarısı “ben, çok şanslıyımdır” diyenler, diğerleri ise “doğuştan şanssız” olduğuna inananlar. “Bu gruba bekleme odasında bir dergi verip, iyice inceleyip ne kadar fotoğraf olduğunu söylemeleri istenmiştir.
 
R. Wiseman derginin ortasında, üzerinde “Deney görevlisine bunu gördüğünüzü söyleyin; 250 dolar kazanın” yazan büyükçe bir mesaj koymuştur.
 
Şanssız insanlar bunu fark edemezlerken, şanslı insanlar hemen fark ettiler.” diyor Wiseman. “Çünkü, şanssız insanlar, diğerlerinden daha gergin ve resmi aramaya aşırı odaklıydılar.
 
Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verdi” Wiseman’ın çalışma sonuçları diyor ki; Şanslı olduğunu düşünenler;
 
– Şans fırsatlarını yaratma ve fark etme konusunda becerikliler
– Sezgilerini dinliyorlar
– Olumlu beklentileri daha fazla
– Olay ve durumlara daha esnek yaklaşıyorlar.
 
İş yada özel hayatınızda yapmış olduklarınızı ara ara durarak gözden geçirmeniz gerekir. Detayda kaçırdığınız bir şey var mı? Fırsatlarınızı oluştururken fark etme beceriniz nedir? Kararlarınızı verirken ve uygularken herşey gerçekten planladığınız gibi mi oldu?  Sezgilerinizi dinleyerek olumlu sonuçlar üretebildiniz mi? 
 
Şans ve veya şansızlık konusunda 'Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler' diyen Louis Pasteur' u unutmamak gerekir. Buradan yola çıkarak ve işin işine Da Vinci metodunu da ekleyek belirtmeliyim ki zihin sarayınızı oluşturun ve içinde gezinin ve bol bol tekrar edin, rüyalarınız da bile! taki yapacak olduğunuz iş her neyse sizin bir parçanız olana kadar.
 
Şimdi soruyu yeniden sorayım; Ne dersiniz- şanslı mısınızdır ?
 

Etiketler:
GÖKHAN KANPALTA
Standart Üye / 9 Yazı / 23,5K Okunma

Anadolu üniversitesi Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi mezunuyum. Yiyecek içecek sektöründe gelişerek ve geliştirerek birçok iş pozisyonunda görev aldım. Tüm iş birimleri ile aynı dili konuşabilmek adına ‘İşletme yönetimi eğitimi, Kahve uzmanlığı eğitimi, İnteraktif iletişim eğitimi, Etkileme sanatı eğitimi, Eğiticinin eğitimi, işe alım ve mülakat teknikleri eğitimi, Churn ve müşteri elde tutma eğitimi, Pazarlama iletişimi eğitimi, Dijital pazarlama uzmanlığı eğitimi, Sosyal medya uzmanlığı eğitimi, Stratejik yönetim, Wordpress eğitimi ve İçerik editörü eğitimlerini tamamladım. Şu anda mevcut Cold Stone Creamery markasının İş Geliştirme ve Operasyon Müdürüyüm. Aynı zamanda www.isdanis.com, www.kahvefirini.com, www.coffeecell.com.tr olmak üzere danışmanlık ve kahve satışı üzerine girişimci adayı olarak ayrıca iş hayatıma devam etmekteyim. Sosyal sorumluluk alanında Tohum Otizm Vakfı gönüllü elçisiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST