Loading

'Pi' Sayını Bul

'Pi' sayısı... Matematik için önemli bir buluş. O bir sabit. Üstüne neler inşa ediliyor bir düşünün derim. Sizin de bir sabitiniz olmalı, üstüne inşalar edebileceğiniz.

Öyle bir sayı ki üstüne her şeyi inşa edebiliyorsunuz. Bir çok şey onsuz yıkılmaya yüz tutuyor, hata veriyor hatta yapılamıyor. Bu sayı yani 'Pi' sizde de mevcut, keşfini bekliyor.

Matematik birçok insanın korktuğu hatta anlamaktan kaçtığı bir alan. Ama hayatın her yerinde var. Analatik düşünmek, fikir yürütmek, karar vermek bile matematik işi. Rakamlar olsun ya da olmasın temel prensipleri hayatın her yerinde. O nedenle hayatın işleyişini düzenleyen bir ritim olan matematikten kaçmak yerine ondan ilham almalı, onu hayatımıza adapte etmeliyiz. 

'Pi' sayısı matematik için elzem bir buluş. Öyle ki hiçbir sayı için bu kadar haftalar, kutlamalar, olimpiyatlar, ödül törenleri düzenlenmemiş, filmler çekilmemiştir. Peki nedir bu sayı? Matematik sabiti olarak bilinen bu sayı çemberin çapına oranı olarak tanımlanır. Mühendisler için ise birçok şeyin hesaplanmasında bu sayı baz alınıyor. Sonsuza dek kendini tekrar etmeden devam eden rakamlar silsilesi. Öyle ki içinde TC kimlik numaranızı bile bulabilirsiniz. Sadece siz değil herkes. Gizemli bir sayı olarak düşünülüyor ve hala üzerinde araştırmalar yapılıyor. Neyse bu kadar özetleme yeterli olmuştur sanırım. Asıl konumuza dönelim. 'Pi' sayısını neden konu olarak seçtim? Birçok şeyi üzerine inşa edebildiğiniz ve kendini tekrar etmeyen bir sabit olduğu için. Yani garanti alanı gibi bir şey. Bir güvence, ileriye dair sağlam bir zemin. Yanılma payını en aza indirgeyen bir sabit. 

İşte bu sebeple herkesin 'Pi' sayısı olmalı. Bu sabit herkese daha sağlam ve meydan okumacı, riskleri alabilen, cesaret edebilen bir düşünce ve eylem kazandıracak çünkü. O sizin için bir başlangıç noktası aynı zamanda da garantör olacak. Fikirlerinizi besleyecek, onlara yön verecek, çözüm üretecek ve ivme kazandıracak. Böyle bir sabite ihtiyacınız var. İnşa edeceğiniz her şeyin temeli olabilmesi için. Tüm sarsıntılara dayanabilen bir temel. 

Peki 'Pi' sayınız ne olmalı? Sonuçta bir rakamdan bahsetmiyoruz burada, metafor olarak kullanıyoruz. Kimilerine göre bu para olarak algılanabilir. Çünkü maalesef birçok şeyin başlayabilmesi için mecburi olarak ilk akla para geliyor. 'Parasız olmaz' fikri herkes de var. Para kazanmak için bile paraya ihtiyacımız olan bu dönemde hele... Ama bu sabit olamaz. Yani 'Pi' sayınız 'para' olamaz. Çünkü kaybedilen ve eriyebilen bir varlık, para. 

Peki 'Fikir' ya da 'Buluş' olabilir mi? İlk olarak mantıklı olabilir. Çünkü fikrin üstüne çok şey inşa edebilirsiniz. Size kazanç getirecek, ivme kazandıracak ve ileriye dönük yön verecektir. Ancak unuttuğunuz bir şey var, bu 'fikir' ne kadar geçerli, ne kadar sağlam ve devamlı? Sonuçta fikirler bir başlangıç için gereklidir ama tek başına yeterli olamaz. Sadece başlamak için gerekli unsurlardan biridir. Dolayısı ile 'Pi' sayısı gibi sağlam bir sabit değil maalesef...

Gelelim üçüncü ihtimale; 'Çevre' ya da 'insanlar'. Evet, bir işe başlamak için de, devam ettirmek için de iyi bir ekibe, insan birikimine, ortaklığa, işbirliğine ihtiyacınız var. Ancak bu da bazı handikapları barındırıyor içinde. Çünkü ilişkiler hassas dengelere bağlıdır, değişebilir ve bozulabilir. Tabii ki güçlenme ihtimali de var. Ama bu değişkenlik sizin sabitiniz olamaz. 

Peki sizin 'Pi' sayınız ne olmalı? Bu ihtimaller değilse cevap ne? Aslında cevap sizsiniz. Sizi siz yapan ve her şeyden farklı kılan yönünüz. İşte o nedenle başlık " 'Pi' Sayını Bul" oldu bu yazımda. Buna toplum genelinde yetenek deniyor. Yani size özgü olan ve sizi siz yapan beceriniz, yeteneğiniz. Boşuna dememiş eskiler; 'Bir becerin varsa aç kalmazsın, o seni besler, yarı yolda bırakmaz'. Becerinizi siz istemediğiniz müddetçe kaybetmezsiniz çünkü. Mezara kadar sizinle gelir. Her beceri yani yetenek kendine özgüdür ve mutlaka bir işe yarıyordur. Boş bir yetenek olmaz. O zaman zaten onun adı yetenek olmaz. Bu yetenek size ait bir kişisel özellik de olabilir. İnatçılık bir huy ya da davranış şekli gibi durabilir mesela, ama aslında bazı kişilerde bu ustaca kullanılan bir yetenek olabiliyor. Onu yönlendirebiliyor, şekillendirebiliyor ve dönüştürebiliyor. Bu sayede birçok başarıya imza atan isim haline geldiğinde; bu yönünden bahsederek başlıyor, başarı sırrını söylemeye. 

İşte bu yazıda ki amacım biraz size rehberlik etmek ve sabitinizi yani garantörünüzü bulmanıza yardım etmekti. 'Pi' sayınızı bularak, geleceğe dair yapacaklarınızı sağlam bir zemine inşa etmiş olacaksınız. Ve sıfır noktasına dönmeden hep yukarıdan başlayacak, kayıplarınız olsa bile en aza indirgeyeceksiniz. Bu da gerçek anlamda bir kayıp olmamış olacak. 

Hayatın matematiğinde var olan her şey sizde de var. İnsanlığın hayatta kalmasını  sağlayan şey milyarlarca yıldır bu sabit oldu aslında. 'Pi' Sayını Bul hayata sağlam başla...

 

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 153,4K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST