Loading

ÇIKAR!

Şu an kariyerinde bir yerdesin; başında, ortasında ya da emeklilik noktasında, fark etmez. Şu anını yoran, bozan, sıkıntıya sokan, strese boğan, çalan, karıştıran her ne ya da kim varsa çıkar. Evet, hepsini şu anından çıkar gitsin ki geleceğin çıkıp gitmesin!

Şu anın tadına varmak sizi daha geleceğe odaklı yapar. Zihninizi bunun için yormanıza bile gerek kalmaz, gelecek şeklini arzuladığınız biçimde alır...

Çok sevdiğim bir söz var; 'Geçmişten öğren, geleceği planla, şimdiyi yaşa'. Bir diğeri de şöyle; ' İleride değil şimdi, şu anda'. Aslında gelecek için elimizde şu an var demenin farklı versiyonları bu cümleler. Peki biz şu anımızın ne kadar farkındayız ve yaşayabiliyoruz? İş hayatında zaman yönetimi denilen bir kavram söz konusu. Bunun ile ilgili danışmanlık yapan kişiler var. Ben de sizlere bu yazımda naçizane danışmanlık yapmak istedim. Belki bildiğiniz şeylerden bahsedeceğim ama farklı olarak size daha keskin yapmanız gereken eylemler tavsiye edeceğim hazırlıklı olun derim. 

Geçmiş; değiştirmeyeceğiniz ancak birçok şeyi size öğreten bir zaman dilimi. Onlar her zaman cebinizde olması gereken bir hazine. Gelecek; planladığınız, şekillendirdiğiniz ve üzerine sürekli düşündüğünüz bir zaman dilimi ve henüz ulaşmadınız. Gelelim şimdiye yani şu ana. Şu an elinizde olan tek şey. Geleceğiniz için ona ihtiyacınız var. Çok kıymetli bir süre sizin için aslına bakarsanız. Peki onun farkında mısınız? Geleceğiniz için ne yapıyorsunuz diye sorsalar ne derdiniz? Benim cevabım şöyle olurdu; Şu anı yaşıyorum. Geleceğin temeli şu anda atılıyor çünkü. 

O zaman onunla ilgilenmek lazım. Nasıl mı? Ona nefes aldırarak. Şu anınızı kirleten ne ya da kim varsa onları tespit edin önce. Nasıl mı anlayacaksınız? Sizin fikirlerinize sürekli set koyan, her defasında olumsuz örnekler vererek şevkinizi kıran ve sizi kararlarınızdan üzerinde düşünmeden caydıran, enerjinizi emen, sizi yavaşlatan, yoran, engelleyen, kısıtlayan herkesi çıkarabilirsiniz hayatınızdan mesela. Bıçak gibi kesebilirsiniz tüm bağlarınızı. Bu yılların dostluğu, iş arkadaşlığı bile olabilir. Bu kısma hiç takılmamalısınız. Keskin kararlar almadan bulunduğunuz dünya da zorluklar içinde zayıf düşersiniz ve gelecek yamacında iken tırmanış ipiniz kopabilir. Bu ip takılı iken düşmenize sebep olacak ağırlıklardan zorda olsa keserek kurtulmak sizi ipsiz yapmaz, tırmanışınızda ipiniz kopmadan sadece hafif bir denge kaybı yaşarsınız o kadar. 

Dengeye, bu tırmanışta gelmek kolaydır. İpin kopması durumunda ise hızlı ve yara verici bir düşüş yaşarsınız. O nedenle şu anınızı size bırakmayan ne varsa ya da kim varsa hepsini hayatınızdan çıkarın. Anı fark edin, her yönü ile içinde olun, dolu dolu kullanın. Emin olun geleceğe dair planlarınız ya da oluşturduğunuz tüm fikirler tazelenerek zemine oturacak ve şu andan temel edinecektir. Geleceğinizin temelinin ne kadar sağlam olacağı şimdinize bağlı bunu sakın unutmayın. 

Hemen şimdi bir kağıt çıkarın, şu anınızı yoran, çalan, engelleyen, kısıtlayan, dengesizleştiren, olumsuz enerjilerini şu anınıza aktaran ne ya da kimler varsa listeleyin. Hem de hepsini. Ayrım yapmayın, vicdan konusu etmeyin. Sonra bunları, hepsini bir anda olmasa bile, mutlaka şu anınızdan çıkarın. Emin olun yüklerinizden kurtulacaksınız. Kendinize yer bulacaksınız. Zamanın en kötü hastalığı bu zaten. Şimdinin içinde kendine yer bulamama. Sebebi çok net; Çünkü her yer dolu, yani boş yer yok. Peki bunun sebebi nedir? Cevap yine siz, sebebi sizsiniz. Siz, izin verdiginiz müddetçe bu doluluk artarak devam edecek ve çıkmaza sokacaktır sizi. Sonrası ise hiç beklemediğiniz ve tat alamayacağınız, gelmesini istemeyeceğiniz bir gelecek. Kocaman keşkeler ve pişmanlıklar denizi de geleceğinizin tam merkezinde olacak. Şimdiyi gereksiz lezzetlerden arındırın ki orjinal tadına yani olması gereken haline varın ve yaşayın. Yaşamak çok büyük bir lütuf değil midir herkes için, böylesine zorlaştırdığımız dünyada?...

Çıkarın tüm fazlalıkları, istemediklerinizi. Çıkarın ve hafifleyin. Kendinize alan tanıyın, nefes alın. Zihniniz bile farklı çalışmaya başlayacak emin olun. Bu durum size tatil gibi gelecek. Hem bedenen hem de ruhen dinlenmiş olacaksınız. 

Bu çıkarma olayını tam anlamı ile yapabilirseniz şayet bir daha benzer bir durumla karşılaşmayacaksınız. Şimdinizi sizden kimse alamayacak. Çünkü en başta dediğim gibi geçmişten öğreneceksiniz. Şu anınız, hemen bir ötesinde sizin geçmişiniz olacak. Öğrenme dönemini atlatmış olarak  çevrenize ve ileriye bakacaksınız. Şimdinizi dolu dolu ve size ait olarak yaşayacaksınız. Tekrar hatalara da düşmeyeceksiniz.

Bu yazımı okuyarak bana şimdinizden bir zaman dilimi ayırdınız. Ben de size zaman kullanımı ile ilgili çok basit bir anlatımda bulunmak isterim; Şimdinizi harcadığınız ana ve kişilere dikkat edin. Şimdinizin de geleceğinizin de hırsızı olabilirler. 

Onlar sizi geleceğinizden çıkarmadan, siz onları şimdinizden çıkarın. Şimdinizin tek kullanıcısı siz olun. Geleceğiniz de size ait olsun...

 

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 149,6K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST